Svensk dressyrsuccé i Globens Grand Prix

SPORTBLADET

Seger till Brink – Tinne Vilhelmson-Silfvén överraskande tvåa

Favorittippade Jan Brink på hästen Briar tog hem segern i Globens Grand Prix på lördagen.

Mer överraskande – och för det svenska laget minst lika glädjande – var att Tinne Vilhelmson-Silfvén på hästen Solos Carex red in på en andra plats.

Foto: Jan Brink

– Vi har ett OS-lag att tänka på. Om Tinne rider så bra att hon slår mig gör det inget, sade Jan Brink till sportbladet.se precis innan Tinne red in på banan.

Åt Brinks 73,000 procent kunde Tinne Vilhelmsson inget göra. Däremot petade hon ned den tyska världsmästarinnan i lag Heike Kemmer på Bonaparte till en tredje plats. Fyra slutade ännu en mycket nöjd svenska – Louise Nathorst på hästen Isidor.

Ivrig ryttare

Jan Brink - snöpligt tvåa i världscuppremiären förra helgen - tog som väntat hem segern. Resultatet 73,000 är nära världsklass.

– Det var en jämn och gedigen ritt, men jag hade ett par små taktmissar i traven på slutet. Annars hade jag nog kommit över 73, sade Brink till sportbladet.se efter ritten.

Brink tar själv på sig skulden för misstagen. Ryttaren blev helt enkelt för ivrig.

– Äh, det skulle ha varit ännu mer tryck, så jag tog i litet för mycket, säger han.

Förväntningarna inför söndagens kür är höga.

– Då måste jag våga litet till. Dressyr måste vara elastiskt, det får inte gå i slowmotion, säger Jan Brink.

Fler hästar i stallet

Jan Brink blir ankaret i det svenska laget i Hongkong nästa sommar. Han räknar med att rida Briar. Hingsten gör sin 9:e säsong på världselitnivå och kommer att matchas försiktigt för att vara i form till OS.

Under tiden hoppas Brink kunna ägna mer tid åt påläggskalvarna i stallet.

– Jag har en son till Briar som heter Biggles som är 9 år. Jag har en del kvar att göra med honom. Sedan har jag en helbror till Briar som också är väldigt spännande, säger Brink.