Hyllas av experterna:

SPORTBLADET

”Federer är ett fenomen, helt omänsklig”

Det tog 27 år.

I går upprepade Roger Federer, 25, Björns Borgs bedrift från 1980 – att vinna en Grand Slam-titel utan att tappa ett set.

– Det är helt omänskligt, säger expertkommentatorn Maria Strandlund-Tomsvik.

Överlägsne Federer hyllas efter sin tredje seger i Australian Open – schweizarens tionde Grand Slam-titel.

– Det är så fantastiskt bra gjort att man inte tror att det är sant. Till och med han själv är ju förvånad. Han lekte bort dem, säger Maria Strandlund-Tomsvik.

Chilenaren Fernando González bjöd på hårt motstånd och hade två setbollar i finalen, men Federer visade mental styrka, vände och vann till slut i tre raka.

– Det som förvånar är att han kan hålla samma nivå dag ut och dag in. Han är en maskin med finess och känsla. Men det som imponerar allra mest är att de andra spelarna verkligen hade prickat toppformen, och ändå går Federer igenom turneringen utan att tappa ett set. Det ska egentligen vara omöjligt, säger hon.

Björn Borg är två snäpp värre och har tre Grand Slam-segrar utan att förlora ett enda set. Den senaste var i Franska öppna 1980. Världsettan Roger Federer är den förste på 27 år som lyckats kopiera konststycket.

Bara 25 år gammal

Frågan är oundviklig. Vem är bäst av Borg och Federer?

– Det är naturligtvist väldigt svårt att jämföra olika generationer. Men Federer är den bäste jag har sett, säger Maria Strandlund-Tomsvik.

Tennisoraklet Björn Hellberg är inne på samma linje.

– Federer är ett fenomen och har inga svagheter. Han krossar allt motstånd. Och man måste komma ihåg att han bara är 25 år, säger Hellberg och fortsätter:

– Jag tror att Borg hade slagit Federer på grus men förlorat på de andra underlagen. Samtidigt får man inte förta Borgs prestationer med fem raka segrar i Wimbledon och totalt sex vinster i Franska öppna. Och man får inte heller glömma Pete Sampras och Rod Laver som båda har enastående meriter. Men vinner Federer Franska öppna är det inget snack om vem som är störst genom tiderna.

Fysiska fenomen

Björn Borg själv svarade på frågan i en intervju i senaste numret av ICA-kuriren.

– Jag säger fyra: jag själv, Rod Laver, Pete Sampras och Roger Federer. Men att jämföra oss, det går inte.

En av många likheter mellan Borg och Federer är deras extrema

fysik.

– Jag var råstark. Jag kan inte komma ihåg att jag någonsin tänkte på tennisbanan: ”Oj då, nu börjar jag bli trött. Fan vad jobbigt.” Aldrig, säger Borg till ICA-kuriren.

Federer var tagen efter gårdagens triumf och sjönk ihop på centercourten i Melbourne.

– Jag är väldigt glad över att få hålla i den här bucklan igen, sa han till publiken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis