”Avskaffa förbudet mot stallorder”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Schumacher och Ecclestone överens

Avskaffa förbudet mot stallorder.

Det anser Michael Schumacher och Bernie Ecclestone.

Tysken som numera kör för Mercedes är egentligen orsaken till förbudet. När Ferrari bad Rubens Barrichello att lämna plats för Schumacher i slutet av Österrikes GP 2002 så var det många som rasade.

För att motverka sådana scener infördes regeln.

Men efter Ferraris misstänkta stallorder på Hockenheim där Felipe Massa fick lämna plats för Fernando Alonso höjs nu röster på att förbudet är förlegat och inte längre fyller sitt syfte. Därför är det flera som vill avskaffa regeln.

Två av dem är Michael Schumacher och F1-gurun Bernie Ecclestone.

- Man borde bara kontrollera sådant om man kan bevisa, säger Michael Schumacher till Auto Bild.

- Det som hände mellan Webber och Vettel i Turkiet kan man också se som en teamorder.

Bernie Ecclestone håller med:

- Det stämmer.

Button vill ha förbudet

Mark Webbers tävlingsingenjör Ciaron Pilbeam fick order av Red Bulls teamchef Christian Horner om att informera Webber som ledde loppet att Sebastian Vettel var snabbare och att McLaren pressade honom hårt bakifrån . I klartext: Gör inte för stort motstånd när han kör om.

Men enligt Auto Bild Motorsport struntade Pilbeam i ordern och sa i stället åt Webber att försvara sig. Det ledde till att de båda Red Bullbilarna krockade.

- Vad händer om en stallchef säger åt sin andreförare en halvtimme före start att han ska lämna plats under loppet?, undrar Ecclestone.

- Regeln lämnar så mycket plats för tolkning att den borde avskaffas. Den enda stallorder som inte får existera är den när ett team samarbetar med ett annat. F1 är en lagsport och det handlar om ett världsmästerskap, inte om småsaker.

Alla håller däremot inte med, den regerande världsmästaren Jenson Button är positiv till förbudet.

- Jag är inte intresserad av att köra F1 om man redan vid första loppet kan bestämma vem som är etta och vem som är tvåa. Vad är det för mening med det?, säger han enligt Reuters.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN