Zlatan förför och förgör fotbolls-Italien

SPORTBLADET

Wegerup: Men i Champions League finns mer att bevisa

1 av 15

MILANO. Ännu en framspelning.

Ännu ett mål.

Ännu en gång höga betyg.

Zlatan förför och förgör fotbolls-Italien.

Och ingen förmår just nu stoppa honom.

Det var mot Brescia allt började. Jag var på plats där i september 2004, satt i duggregnet på ruffiga Rigamonti-stadion och såg Zlatan komma in i andra halvlek. För första gången i Juventus-tröjan, för första gången i serie A.

Han var lite utanför spelet, lite osäker. Och ändå inte.

För rätt vad det var bara tog han bollen och gjorde mål på egen hand – i debuten. På kvällen satt jag på en middag med italienska kollegor på en mozzarella-bar och jag minns hur Gazzettan-krönikören Luigi Garlando sa, om den då snart 23-årige Zlatan:

”Er Ibra kan bli störst av alla”.

Nu har drygt sex år gått och i går kväll såg jag åter Zlatan mot Brescia, på ett råkallt San Siro där många svenska flaggor skymtade bland de rödsvarta.

Påminde om Budapestmålet

Jag såg ynglingen som blivit man, såg spelaren som uppfyllt – och överträffat – den fotbollsframgång han blev förutspådd.

Ännu ett mål mot Brescia – och vilket mål. Det förde mig i ett svep tillbaka till en annan Zlatan-match, Sveriges landskamp mot Ungern 2005, en varm septemberkväll då vi på plats i Budapest knappt kunde tro det vi såg. Målet i går kväll var inte lika dramatiskt och framför allt inte lika avgörande men påminde ändå om den delikata Budapest-bakelsen.

Sent i går i den mixade intervjuzonen och i San Siros hårt lysrörsbelysta pressrum, pratade alla om Zlatans mål. Jag fick än en gång höra av de rosa kollegorna om hans toppbetyg, fick ta del av deras hyllande omdömen.

Alessandra Bocci, Milan-chefen på Gazzettan, hade lätt triumferande skrivit att Zlatan ”överbevisar alla dem som trott att han är vid sin karriärs solnedgång”.

Inte så få italienare, även de som inte är så förtjusta i Zlatan, njuter av att han är tillbaka i serie A och över att han tillför ligan så mycket stjärnglans.

Intervjuas överallt

För det är som Milans vice president Adriano Galliani nyligen sa, på en fråga från mig om Zlatans betydelse:

”Den italienska ligan blir rikare med en spelare som Zlatan. Och den liga han lämnat fattigare”.

Det är ingen slump att Zlatan den senaste veckan varit intervjuad i såväl veckotidningen Chi som prestigemagasinet Vanity Fair – där han också är omslagspojke. När jag gjorde en lång intervju med Zlatan för en månad sen blev den citerad närmast överallt.

Ibra är helt enkelt ”störst, bäst och vackrast” i den italienska fotbollen just nu. Däremot känns kanske hans kommentar i Vanity Fair om att han är ”nummer ett i världen” lite mer tveksam.

För att bli bäst av de bästa måste Zlatan, som alla vet, fortfarande åstadkomma ännu mer utanför Italien och serie A.

Därför är jag säker på att han vill spela på onsdag mot Ajax, trots att avancemanget i Champions League redan är säkrat. Det finns ännu mer att visa och bevisa.

Under tiden flyger Milan vidare i tabelltoppen, främst jagat av det Lazio som i förrgår kväll fick Inters vånda att bli ännu större.

Roma fick däremot bara oavgjort mot Chievo i går kväll.

Så när Milan-höjdarna strax före midnatt intog sin middag på VIP-stamstället Giannino var det märkbart nöjda miner och många skålar – för Milans framgångsvåg och för en viss Zlatan Ibrahimovic.

ARTIKELN HANDLAR OM