Sverige i tårar efter historiska segern

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är helt sinnessjukt”

Sveriges handbollsdamer skrev historia efter en gastkramande match mot Ungern.

Svenskorna såg ut att vara på väg ur EM men kom tillbaka, vann med 24-19 och är nu för första gången någonsin i en mästerskapssemifinal.

Efter slutsignalen grät tränaren Per Johansson glädjetårar.

– Det är helt sinnessjuk, säger matchens spelare Cecilia Grubbström till TV4.

Efter förlusten mot Frankrike i går var Sverige piskade att vinna mot Ungern för att inte succéstarten i EM skulle förvandlas till ett fiaskoartad uttåg. Men det började riktigt, riktigt tungt.

Grubbström byttes in

Ungern drog ifrån till 7-3 och höll sedan ihop det till ställningen 12-8. Då började Sverige en imponerande vändning efter att matchhjälten från bragdmatchen mot Norge Cecilia Grubbström bytts in i målet.

I halvtid var svenskorna tillbaka i matchen när ungerskornas ledning var nere till bara två mål 10-12. En bit i andra halvlek var sedan underläget helt uppätet.

– I slutet av första kände jag att vi var på gång. När vi sedan flög iväg fanns det inget som kunde stoppa oss, säger Linnea Torstensson.

Det var nu istället den ungerska coachen som tvingades ta en timeout efter att Sverige, anförda av Torstensson och matchens spelare Cecilia Grubbström, gått om till 20-18.

I tårar efter matchen

Grubbström var rena väggen i mål när Sverige gick ifrån och tog en storseger 24-19.

– När vi gick i kapp från 17-14 kände jag att de gjorde inga mål, det var så skönt. Jag kände att det spelar ingen roll om missar framåt, det är bara att gå bak och ställa sig och hålla boxen, säger Torstensson.

De svenska damerna är nu i semifinal för första gången någonsin i ett mästerskap. Både Torstensson och tränaren Per Johansson grät av glädje efter slugsignalen.

– Det är helt sinnessjukt, jag kan knappt förstå det. Jag tittade på klockan flera gånger och tänkte bara "fan, kan det inte vara slut snart", säger Grubbström.

Sverige möter nu Rumänien i semifinalen på lördag, preliminärt klockan 16:30, i danska Herning.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll