Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Nya OS-reglerna som bäddar för fusk

Legendaren: ”Du kan fejka om du vill”

Publicerad 2024-07-26

PARIS. Strax före OS ändrade IOK bytesreglerna i handboll.

Men det är en ändring som bäddar för fusk.

– Om du vill kan du fejka, säger Norges Mats Olsson, som också riktar svidande kritik mot pamparna.

Följ ämnen
Handboll

Varje OS-lag i handboll har 14 spelare inskrivna i sin OS-trupp samt tre spelare på plats som är inskrivna som reserver.

Det är färre än i VM och EM där man numera får ha 18 respektive 20 spelare inskrivna av vilka man sedan väljer 16 till varje match.

I OS får man heller inte byta ut någon av de 14 mot en av de tre reserverna av andra skäl än medicinska.

Tidigare har OS-reglerna varit hårda: byttes man ut fick man inte komma in igen och antalet byten var begränsade till tre.

Men bara ett par veckor före OS fick det internationella handbollsförbundet (IHF) igenom hos IOK att antalet byten av medicinska skäl skulle vara fritt. Men då får den utbytte spelaren som blivit spelklar bara bytas in mot den han bytte med tidigare, alternativt en annan spelare som blivit skadad.

Mats Olsson.

”Kan finnas de som utnyttjar det”

Men var gränsen för när man är skadad eller sjuk? En småskadad spelare som skulle må bra av att vila en match eller två – räknas han som skadad?

– Om någon har migrän? Och så går den över. Hur ska man kolla det? Det är så jädra diffust, säger Mats Olsson, den svenske legendaren som varit målvaktstränare för de norska damerna i decennier.

Det kommer säkert finnas förbundskaptener som under turneringens gång skulle vilja byta ut en spelare som är helt ur form. Kanske går det att hitta en skada på hen?

De nya reglerna bäddar helt enkelt för fusk.

– Om du vill kan du fejka. Sedan är det upp till dina egna etiska värderingar. Vi håller inte på med sånt. Jag vill inte peka ut något lag men det kan finnas de som utnyttjar det, säger Mats Olsson.

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg:

– Vi får hoppas att ingen fuskar. Men skulle du röntga mig eller vem som helst av spelarna hittar du alltid något.

Hanna Fogelström, svensk landslagschef.

– Det är det luriga. Det finns säkert coacher som kommer att tänka så. Sedan kan man välja om man vill utnyttja det. Det får stå för varje enskilt lag hur man väljer att hantera det. Men IHF är tydliga: ni ska inte göra så.

I slutändan är det IOK och IHF som godkänner det medicinska skälet för bytet. Men de skickar knappast egna läkare till OS-byn för att kontrollera hur skadad eller sjuk en spelare är.

Hanna Fogelström, svensk landslagschef.

”Det är bara löjligt”

Mats Olsson kan inte förstå varför IOK inte låter handbollen ha samma regler som i sina VM och EM och låta alla 17 spelare på plats ingå i truppen och sedan tar man ut 14 eller 16 till varje match.

– Man har alltid pratat om att man inte har plats för alla i OS-byn. Men de 17 spelarna är ju här och tar upp varsin plats. Jag ser ingen logik i det. Varför inte låta 16 av dem vara med till varje match? Det leder till bättre handboll, friskare spelare och färre skador på grund av trötthet i slutet av turneringen. Jag tycker bara att det är löjligt. Det är bara byråkrati från IOK och förmodligen IHF som inte är tillräckligt starka för att pressa på. Handbollen är inte lika stor som fotbollen och basketen, säger Olsson.

Fogelström håller med Olsson i stort.

– Alla vi handbollare är överens. För kvalitet, hälsa och hållbarhet hade det varit det bästa för alla parter, säger hon.

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program