Svenska knepet som bäddade för medalj

Herrchefen ändå kritisk: Använde det fel

SPORTBLADET

ST MORITZ/STOCKHOLM. Sverige tog brons i alpina VM:s lagtävling.

En del av hemligheten: André Myhrers boxning som både hjälpte och stjälpte.

– Det var ett dumt misstag, säger Myhrer.

Foto: TT

Sverige tog sig hela vägen till semifinal men fick, efter en bitter förlust på tid mot världsmästaren Frankrike, nöjda sig med en tredjeplats i alpina VM:s lagtävling. En förklaring till framgången var en unik svensk taktik.

Istället för att åka runt käpparna boxade de svenska herråkarna ner storslalomportarna i slutet av backen med båda händerna.

”Kommer träna ännu mer på det”

– Jag har lärt mig av Myhrer. Vi som har tränat på det här kommer träna ännu mer på det inför OS. Om du behärskar det är du snabb men alla märker det samtidigt nu så de kommer ta efter, säger Mattias Hargin.

– Jag kände att vi fick till den ganska bra i dag, även fast jag inte tror att vi tjänade lika mycket speed i dag för backen är lite flackare. Men det gick bra att åka och funkade med det i dag också. 

André Myhrer tar inte helt motvilligt på sig äran för det medaljgivande knepet.

– Det är inte jag som har uppfunnit den. Den har funnits hur länge som helst så jag vill inte claima den på något sätt. Men jag använder den absolut, säger han.

Redan under tävlingen försökte också Norge ta efter.

– Jag testade det i första, men jag kände att det bromsade lite så jag vet inte om det är det som gör att de åker snabbt. Myhrer och Hargin kör bara slalom och är nog de som har tränat mest på det här, säger Leif Kristian Haugen.

”Det stoppade honom”

Herrchefen Heinzpeter Platter är inte heller helt frälst av tekniken. Han menar att boxningstekniken var en av anledningarna till att Myhrer körde ur i semifinalen mot Frankrike.

– Det är Andrés teknik som vi använder och Mattias var jättevass på den i dag. Men det funkar inte alltid som när André provade där uppe. Han slog en dubbel och det stoppade honom. Det var lite fel. Men nu har vi en medalj, säger Platter till Sportbladet.
Myhrer håller med om att det blev en miss mot Pinturault.

– Det var ett dumt misstag där. Det kändes som att jag fastade i flaggan och drog på en inner.
Boxningstaktiken både hjälpte och stjälpte alltså?

– Jag körde det i andra åket också och tyckte att det fungerade bra. Det var planen för att tjäna lite fart över hoppet, men jag fastnade på något sätt. Den kommer ibland och den kommer när man kommer för tajt på käpp. Jag kom lite för tajt på nu.

ARTIKELN HANDLAR OM