SVT-experten efter ryska segern: "Svårt att njuta"

avEmelie Fredriksson, Erik Karlsson, Malin Wahlberg

Foto: LASSE ALLARD

LAHTIS/STOCKHOLM. McLaren-rapporten avslöjade systematisk dopning inom rysk idrott.

Efter Sergej Ustiugovs VM-guld finns misstänksamheten där.

– Det är otroligt svårt att njuta fullt ut av prestation eftersom man inte vet, säger experten Anders Blomquist i SVT.

– Sådan kritik är galen, svarar ryska förbundskapten Markus Cramer.

Den välkända McLaren-rapporten avslöjade i fjol systematisk dopning inom rysk idrott – däribland skidåkning – och bland annat har flera åkare stoppats från världsmästerskapet i Lahtis.

I dag tog samtidigt unge Sergej Ustiugovs sitt första VM-guld på seniornivå efter att ha slagit Martin Johnsrud Sundby i duell om segern i skiathlon-loppet.

För den 24-årige ryssen, som också blev två i den inledande sprinten, var medaljen alltså den andra på två tävlingar.

SVT:s kommentatorspar Jacob Hård och Anders Blomquist diskuterade just McLaren-rapporten och dopningsuppgifterna efter ryssens seger.

”Svårt att njuta”

– Det är otroligt svårt att njuta fullt ut av prestation eftersom man inte vet, säger experten Anders Blomquist i SVT.

Han lyfter däremot upp Ustiugovs enorma framgångar på juniornivå som något som talar emot att just Ustiugov skulle ha någon dopningshistorik.

– Det finns unika individer som kan prestera på den här nivån ändå, och jag hoppas innerligt att det är så. Men det skapar frågetecken när man är från Ryssland och håller på med idrott, säger Blomquist.

Expertkollegan Johanna Ojala i SVT:

– Det blir snarare en kollektiv bestraffning eller tanke kring att han kan vara en del av det. Men ’so far’ är han inte det.

”Kritiken är galen”

När Sportbladet frågar den ryska förbundskaptenen Markus Cramer om misstänksamheten och kritiken som finns bland skidfans och experter slår han ifrån sig.

– Sådan kritik är galen, jag förstår den inte. Vad vill dem med den? Det är samma sak när Johaug kommer tillbaka till OS. Hon är avstängd nu men vi kommer säga ’välkommen tillbaka’ då.

Ustiugov, som aldrig har varit avstängd för dopning, fick frågan om vad han har att säga till tvivlarna efter guldet.

– Jag har inget meddelande. Men efter det här vet vi att att världen är delad i två, de som stöttar Ryssland och resten. Killarna som inte fick delta är ledsna, men säsongen är över, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM