Positiva tecken från Holmlund: ”Handtryckningar och blinkningar”

Läkaren om läget kring skicrosstjärnan

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

Snart tre månader sedan den hemska kraschen.

Nu har hjärnskadade Anna Holmlund, 29, börjat visa positiva tecken på kommunikation.

– Det är osäkert om det är slump eller om hon faktiskt har kunnat kommunicera. Men de anhöriga får vänja sig vid att de inte kommer att få tillbaka Anna som den hon var tidigare, säger Jakob Swanberg, läkare i skicrosslandslaget, till DN.

Det har snart gått tre månader sedan Anna Holmlund råkade ut för en otäck krasch och skadade sig svårt under en träning i Italien. OS-trean tappade medvetandet och tvingades till en akut operation.

Hon vårdas just nu på en rehabiliteringsklinik på Danderyds sjukhus utanför Stockholm och läget är fortsatt allvarligt.

Men läkaren Jakob Swanberg ser ett visst ljus i mörkret.

”Positiva signaler senaste dagarna”

– Man har sett vissa positiva signaler bara de senaste dagarna, men sen blir man osäker på om det är slump eller om det faktiskt är så att hon har kunnat kommunicera – inte verbalt, men med handtryckningar, blinkningar och sådana saker, säger Swanberg till Dagens Nyheter.

DN: Vad menar du med att det skulle kunna vara slump?

– Hon har ju inte en helt viljekontrollerad motorik. När man har svåra hjärnskador är det vanligt att man har ryckningar i muskulaturen som kan se medvetna och viljemässiga ut, men man vet inte om de är det. Rent teoretiskt kan det vara en slump att man får respons på till exempel en handtryckning. Men man vet inte, säger Swanberg, men slår fast:

– För mig är det här nog mer positivt än vad jag hade trott.

Ingen prognos

Läget ä dock fortsatt allvarligt. Holmlund har fortfarande en låg grad av medvetande och låg funktionsnivå och någon prognos för 29-åringen går inte att ställa.

Swanberg säger att de anhöriga till Holmlund har fått börja ställa in sig på att hon med största sannolikhet inte kommer att bli lika bra som förut.

– De får vänja sig vid att de inte kommer att få tillbaka Anna som den hon var tidigare, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM