Olsson: Känns möjligt att ta medalj

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matts Olsson.
SPORTBLADET

ST. MORITZ. Matts Olssons självförtroende är på topp inför VM-starten.

Enda hotet mot svensken är snön i St. Moritz.

– Du kan ha det riktigt kämpigt om du inte har materialet för det, säger storslalomspecialisten.

När Matts Olsson tog första pallplatsen någonsin i Garmisch-Partenkirchen i sista tävlingen innan VM var det med ”en lättnadens pust”.

En som var betydligt gladare var hans pappa.

– Som jag fattade det sprang han ut med gråten i halsen och hissade flaggan, säger Olsson.

Kungen har inte skrivit

Pappa Olsson var inte den enda som gladdes åt den första svenska storslalomsegern på elva år.

– Det är många bekanta och även andra människor också som verkar glädjas fruktansvärt mycket. Det är bara att tacka och ta emot, det blir en liten extra krydda på det.

Någon speciell som har hört av sig?

– Kungen har inte skrivit något till mig, det har han inte gjort.

Är förkyld

Även på plats i St. Moritz är intresset för 28-åringen större än han är van vid.

– Det var faktiskt imponerande att ORF kom, österrikisk tv, det var stort, det var jäkligt stort. Att ni är lite medgångssupporters det är väl inget konstigt, men just att de dök upp det tyckte jag var schyst. Nu måste man gå ut och ladda.

Olsson är förkyld inför fredagens storslalom, men tror inte att det ska stoppa honom på fredag. Inte heller det opererade knät ska störa svensken efter att han fått en kortisonspruta. 

Det största hotet ser han i stället i snön. 

– Jag känner mig väl ganska trygg överlag, men inte just med snön just nu. Det skulle kunna vara en svår snö och du kan ha det riktigt kämpigt om du inte har materialet för det. Men vi ska få åka hangåkning så då borde vi få känna lite på det.

Oavsett snö kommer Olsson att åka på pallskidorna från Garmisch.

– En sådan som Marcel som latjar med material hur som helst, och är duktig på det också, har säkert mer att plocka fram och fundera på. Men för mig upplever jag inte att jag kan ändra för mycket för då känns det lite risky eller så står man på start och känner sig osäker. Det är mycket som talar för att jag kommer att åka på Garmisch-utrustningen.

’Man är ju inte Hirscher’

Olssons självförtroende har dock aldrig varit bättre och stämmer allt på fredag hoppas han kunna vara med och utmana favoriterna om en medaljer.

– Om man är i bra form när man kommer till VM så vore det synd om man inte kunde prestera därefter. Sedan vad det räcker till... man önskar ju att det räcker till medalj, det är ju det man vill. Men man är ju inte Hirscher eller de här, det är inte som att man bara ska åka hem och hämta hem en medalj. Men det känns ju möjligt.

Herrarnas storslalom sänds i Eurosport/TV4 på fredagen klockan 09.45!

ARTIKELN HANDLAR OM