George Russell går för sin första seger i Formel 1

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

George Russell har aldrig varit i närheten av en pallplats i Formel 1.

Men nu ersätter han Lewis Hamilton - och startar i första led.

– Jag tippar på att han vinner loppet, säger Ferraris Charles Leclerc.

Foto: Mark Sutton / TT NYHETSBYRÅN

2011 var Ferraris stjärna och Russell kollegor i samma team, då körde de go-cart. Sedan dess har Charles Leclerc klivit till F1 och Ferrari via segrar i de båda supportklasserna under F1 och en säsong hos Alfa Romeo.

George Russell har gått samma väg, även han vann de båda supportserierna som debutant och Mercedes har sett till att han har fått chansen hos Williams i Formel 1. Nu ger mästarteamet britten ytterligare en möjlighet. När världsmästaren Lewis Hamilton testades positivt för COVID-19 tidigare i veckan flyttade Mercedes upp sin påläggs kval i fabriksteamet.

I morgon startar han Sakhir Grand Prix i Bahrain från startruta två, han delar första startled med kollegan Valtteri Bottas.

– Att få komma in i sista minuten och sedan vara så nära Valtteri Bottas och får starta i första startled, det är klart att jag är nöjd, säger George Russell efter kvalet.

– Ni har jag ingen bil framför mig i starten, det var väldigt länge sedan jag upplevde det. Jag ska givetvis göra allt jag kan.

Foto: Florent Gooden / TT NYHETSBYRÅN
George Russell

Russell kan vinna

Hans motståndare är övertygade om att Russell, som under sina två säsonger i Formel 1 aldrig tagit en enda VM-poäng, är kapabel att vinna morgondagens lopp.

– Han kommer att ta en pallplats, jag hoppas att hans till och med kan vinna, säger Ferraris Charles Leclerc under FIA:s presskonferens.

– Jag vet att jag är optimistisk, men jag vet också hur bra han är. Jag tippar på en seger.

2018 vann George Russell Formel 2 klart före Lando Norris, som numera kör för McLaren och Alexander Albon som tävlar för Red Bull.

– Mercedes har den snabbaste bilen, bansträckningen passar oss inte alls, säger Red Bulls Max Verstappen under presskonferensen.

– Det är möjligt att han kan vinna och om han är tre, fyra tiondelar bakom sin kollega så är han tvåa. Det är inte mycket som kan gå snett.

Helgens tävling i Bahrain avgörs, till skillnad från förra veckans deltävling, på det yttre banvarvet och ett varv tar inte ens en minut att köra. Mercedes båda förare delar första startled, de har den hårdare gummiblandningen, medan Max Verstappen och Charles Leclerc som startar bakom den har valt den mjukare gummiblandningen under inledningen av loppet.

F1-bloggen med det senaste snacket inför Sakhir Grand Prix

Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN