Golf

Stenson: ”Vill lämna 2020 bakom oss”

Av: 

TT

Henrik Stenson under US Masters.
Henrik Stenson under US Masters.

SPORTBLADET

Henrik Stenson missade kvalgränsen på Augusta och kan snart summera en av karriärens sämre säsonger.

– Vi är nog inte de enda som vill lämna 2020 bakom oss. Hoppas att 2021 kan bli bättre, både på och utanför golfbanan, säger han.

När Henrik Stensons långa birdieputt på nian passerade hålet stod det klart att han missade "cutten" i US Masters. Scorerna 71 och 74 innebar ett över par totalt – och ett slag för mycket för att klara kvalgränsen.

– Även om man kan önska mer av de här sex hålen (som Stenson gick på par när han avslutade andrarundan på lördagen), så var det inte nu som vi missade kvalgränsen. Utan framför allt hur vi spelade första nio hålen i går, säger Stenson till TT efter att ha missat kvalgränsen i samtliga tre majors i år.

Det har över huvud taget inte varit ett bra år för British Open-mästaren från 2016, som är hård mot sig själv när han står framför klubbhuset på Augusta National och utvärderar sitt spel de senaste säsongerna.

– Vi har ju inte levererat bra spel i en längre period sedan sommaren och in på hösten 2016. Visst, det har funnits ljusglimtar men det har inte funnits den där stabiliteten. Jag vill ju komma med spelet där man känner att det mesta är någorlunda på plats, att man kan leverera resultat över tid. Det är därför jag har varit så högt rankad under så många år, säger Stenson.

Hoppet lever

På den senaste rankningen låg den förre världstvåan inte bättre än 54:a och lagom till nästa major, när Masters spelas på Augusta igen i april, fyller Stenson 45 år.

Men hoppet och drivet för att hitta tillbaka till spelet som gjorde honom till Sveriges första majorvinnare på herrsidan har han fortfarande.

– Med lite självförtroende och stabilitet i det man gör så kan man spela bättre golf. Och de andra bitarna är jag aldrig orolig för. Det är inte det att jag inte kan tävla med de bästa och vinna tävlingar när grejerna funkar, säger Stenson, som tog sin senaste seger på Bahamas i december i fjol.

Av 2020 återstår nu två starter: PGA-tourtävlingen på Sea Island kommande vecka och sedan Europatourens final i Dubai i december, där Henrik Stenson i år får spela tack vare sin världsrankning.

Julfirande i Sverige

Därefter väntar jul- och nyårsfirande hemma i Skåne innan nästa säsong drar i gång med förhoppningsvis mer normala förutsättningar. I år har coronapandemin till exempel gjort att Stenson sällan har träffat sina tränare, svingcoachen Pete Cowen och puttcoachen Phil Kenyon, som båda har sin bas i Storbritannien.

– Det får man väl vara lite ödmjuk inför, att förutsättningarna inte har varit de bästa. Det har ju inte funnits kontinuitet i någonting egentligen, säger svensken.

– Nästa år är det många stortävlingar som man vill vara med i om man spelar bra. Ryder Cup och OS – om det nu blir något vilket vi givetvis hoppas – plus alla majors.

Efter två rundor var det knallhårt i toppen av Masters, med 13 spelare inom två slag. Vem som får dra på sig den gröna kavajen på söndagskvällen?

– Det är fasen inte lätt att gissa vem som vinner. Det svänger rätt mycket, "DJ" (Dustin Johnson) såg ju grymt bra ut i går och plockade åt sig en treslagsledning innan han föll tillbaka lite. Och (Jon) Rahm ser stark ut, säger Stenson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Golf