”Fick flashbacks – Jonna var överlägsen”

16 år sedan senaste svenska guldet

Publicerad:

SPORTBLADET

Jonna Sundling är världsmästare i sprint.

Sveriges första guld på distansen sedan 2005.

– Jonna gjorde allt rätt i finalen, säger Emelie Öhrstig som vann guld för 16 år sedan.

Jonna Sundling, 26, var överlägsen och tog VM-guld i damernas sprint under torsdagen. Guldmedaljen var Sveriges första i damernas sprint sedan Emelie Öhrstig 2005 – som fram till i dag var den enda svenska kvinna som vunnit VM-guld i distansen.

Det är 16 år sedan.

– Fantastiskt att se, det kändes som att Jonna gjorde allt rätt i finalen. Det var bara en riktning och det var framåt. Det var inte något fel någonstans, det kändes som hon hade mycket krafter kvar och hon var överlägset bäst. Det var otroligt kul att se, säger Öhrstig till Sportbladet.

– Jag fick lite flashbacks till när jag själv åkte, det påminde lite om det.

”Jag var med ganska chockad”

På vilket sätt?

– Det var ju ändå inte Jonna som kanske var den största favoriten av svenskorna, hon fick jobba där bakom om man säger så. Och sedan kämpade hon och körde allt hon hade ända in i mål. Jag vet att jag också var ganska chockad och på något sätt inte visste att jag hade vunnit förrän det hade gått några sekunder efter mållinjen, då sjönk det in. Det kändes som att det var snarlikt hos Jonna.

Öhrstig avslutar:

– Jag kände innan att vad som helst kunde hända, att vem som helst av svenskorna skulle kunna vinna, så jämna är de även om Linn (Svahn) var den största favoriten. Det är tufft i Linns fall också att ha de förväntningarna, det är hennes första mästerskap också.

Emelie Öhrstig tog VM-guld i sprint 2005.
Foto: ARNE FORSELL / BILDBYRÅN
Emelie Öhrstig tog VM-guld i sprint 2005.
Publicerad:

LÄS VIDARE