Khaddi Sagnia med nytt superhopp: ”Vill alltid vara nummer ett”

Av: Felix Tornberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Khaddi Sagnia
Foto: Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Khaddi Sagnia

Khaddi Sagnia är på gång.

Den svenska längdhopperskan drog till med ett nytt världsårbästa under söndagen – och kvalificerade sig till sommarens OS.

– Det är ett bevis på att jag är där uppe i den absoluta toppen, säger Sagnia till Sportbladet.

6,74 senast i Düsseldorf. Detta i en tävling där hon hoppade lika långt som världsettan Milaika Mihambo.

Under hennes andra tävling 2021 hoppade Khaddi Sagnia än längre.

I tyska Dortmund drog hon till med 6,82 på sitt andra hopp under söndagskvällen. Ett nytt världsårsbästa.

– Det känns så kul! Jag kände redan på inhoppet att det skulle gå bra idag. Det var viktigt att kunna ta med sig den känslan in i tävlingen. Jag vill alltid vara nummer ett, säger Sagnia.

Med det har stjärnsvenskan fått sin bästa start på ett längdår i karriären.

Dessutom betyder resultatet att hon redan nu har kvalificerat sig till årets OS och EM.

– Jag fokuserade främst på EM-kvalgränsen, som ligger på 6,80. När jag såg att det var längre frågade jag min tränare om inte detta hopp räcker för OS. Det gör det, eftersom gränsen där ligger på 6,82. Det känns skönt att kunna pusta ut redan nu. Nu kan jag lägga fokus på att träna rätt, säger Sagnia.

”Brukar räcka på mästerskap”

Sagnias personliga rekord ligger på 6,92. Ett hopp hon lyckades med i september förra året i Zagreb.

– Jag hade en fin sommar, med många bra resultat. Det var viktigt att ta med sig det självförtroendet in till denna säsong. Jag har haft problem med min korsbandsskada, så det känns jättebra att träningen börjat ge resultat, säger Sagnia.

Om man hoppat längst av alla under ett OS-år blir man naturligtvis en medaljkandidat.

– Det här resultatet brukar räcka långt på mästerskap. Sedan får man se. Det är helt andra känslor på ett OS. Det gäller att hålla sig iskall även där, säger Sagnia.

”Helt sjukt”

Sagnia stod dessutom för ett dunderlopp på 60 meter i mitten av förra månaden. Hon sprang in på tiden 7,26 i Göteborg – och blev den tredje snabbaste svenskan någonsin på distansen.

– Det var helt sjukt! Jag ville springa redan förra året, men då krockade det för mycket med längdhoppet. Det bara blev av på en hemmaturnering. Min tränare sa att jag borde springa, men jag var först tveksam. Under loppet kände jag mig snabb, och ville se hur långt det räckte. Jag blev superglad när jag såg resultatet. Nu hoppas jag kunna ta med dig den snabbheten till ansatsen i längdhoppet, säger Sagnia.

Publicerad:

LÄS VIDARE