Handbollsledaren Anders Nissen är död

Stefan Lövgren: ”Det är ofattbart”

Anders Nissen (tv) Staffan Olsson (th).
Anders Nissen (tv) Staffan Olsson (th).

Handbolls-Sverige är i chock.

Anders Nissen, ordförande i Svenska Handbollslandslaget AB, har avlidit i sviterna av corona – bara 64 år gammal.

– Han har varit en mastermind bakom våra mästerskap, säger Stefan Lövgren, vd i bolaget och vän.

Stefan Lövgren säger det många i svensk handboll känner just nu.

– Det går inte att ta in.

Han pratar om Anders Nissens plötsliga död i sviterna av corona, bara 64 år gammal.

Bengan Boys-legendaren är märkbart tagen när Sportbladet når honom på söndagskvällen.

– Det är ofattbart, säger Lövgren.

Stefan Lövgren.
Stefan Lövgren.

Hans bolag värderas till 60 miljarder

Nissen, född och uppvuxen i Kristianstad men boende i Täby sedan många år, var välkänd i svenskt näringsliv. Han startade hotellfastighetsbolaget Pandox 1995 och fungerade som vd under alla år i det mycket framgångsrika företaget som förra året värderades till över 60 miljarder kronor med sina 156 hotell och 35 000 rum i totalt 15 länder.

Nissen spelade handboll hemma i Näsby och följde sedan sporten hela sitt liv.

Han var en av nyckelpersonerna till att hemma-VM 2011 blev en sådan ekonomisk succé för svensk handboll. VM arrangerades för första gången i bolagsform och efter mästerskapet tog bolaget Svenska handbollslandslaget AB över handbollsförbundets kommersiella intressen med Nissen som en av de drivande krafterna. De senaste åren har han varit ordförande i bolaget.

”En stor idrottsledare”

– Anders har betytt väldigt mycket för svensk handboll. Han var en stor idrottsledare med ett fantastiskt brett handbollsintresse – ungdomar, herrar, damer, division två, landslagen, utlandsproffs... det spelade ingen roll, säger Lövgren, som varit vid i Svenska handbollslandslaget AB sedan 2014.

– Anders har med sin kreativitet och sitt entreprenörskap varit en mastermind bakom våra mästerskap: herr-VM 2011, dam-EM 2016 och herr-EM 2020. Det skulle han varit vid herr-VM 2023 också men nu blir det inte så...

Lövgren fortsätter:

– Man slogs av hans oerhörda energi, värme, kreativitet och stora intresse för både människor och handbollen. Han försökte alltid hitta vägar som ingen annan såg. Han såg tre-fyra steg framåt och försökte alltid ligga ett steg före. Vi som finns kvar nu har ett ansvar att jobba vidare i Anders anda.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.