Yigit: Det här är det värsta jag gjort

Publicerad 2021-01-12

Anthony Yigit.

MALMÖ. Proffsboxaren Anthony Yigit har inte gått match på drygt ett och ett halvt år men om en månad ska det smälla i Las Vegas.

En fajt som Yigit laddat upp för med att vara med i TV4:s nya program Elitstyrkans hemligheter Sverige.

– Av allt jag gjort, alla träningsläger … inte ens när jag var i Moldavien kan jämföras. Det här är det värsta jag gjort. Men också det bästa jag gjort, säger Anthony.

Yigit är en av de mer träningsflitiga boxarna. Trots att pandemin satt stopp för regelbundet matchande har han fortsatt att köra hårt.

– Jag tränar två pass om dagen. Har varit redo för match sen jag gick match förra gången.

Egentligen skulle han gått huvudmatch på Las Vegasgalan mot Adrien Broner vars näst senaste match var en VM-fajt mot superstjärnan Manny Pacquiao.

– Den jäveln ville inte möta mig. Showtime erbjöd mig matchen men Broner ville inte möta en southpaw. Men jag kommer att få match på galan. Antingen i lättvikt eller så kommer jag att boxas superlättvikt. Sen kommer jag att utmana Broner. Boxningsmässigt är jag där, säger Yigit.

Även tungviktaren Otto Wallin kommer att gå en stor match på samma gala mot Dominic Breazeale vars enda två förluster kommit mot världsmästarna Deontay Wilder och Anthony Joshua. Av sina 20 segrar har Breazeale vunnit 18 på knock. En ruggig motståndare för Otto som klivit upp till de riktigt stora utmaningarna.

”En väninna taggade mig på Facebook”

För Yigit handlar det om att jaga en ny VM-match. Att ladda upp med en tuff realityshow i tv är inget konstigt för Anthony.

– Jag sökte. Jag gillar att skådespela och är med i grupper där man kan söka tv-jobb och vara med i reklamer, men den här gången var det en väninna som taggade mig på Facebook att söka.

När tyska Sauerlands satsning på Sverige dog ut tog sig Yigit, precis som Otto Wallin, över Atlanten.

– Efter att jag gjort slut med Sauerland hörde många managers från USA av sig. Då blev jag ganska peppad och intresserad, men sen var det en kille från Nigeria som hörde av sig via Instagram och skrev att han ville signa mig. Jag funderade på om det var någon som ville lura mig men ringde honom och vi klickade direkt.

– Sen slog pandemin till, men jag åkte till USA i början på december. Skrev kontrakt om en match i slutet av december men man hittade ingen motståndare med så kort varsel.

Hans kontrakt ska nu garantera tre tv-sända matcher per år i USA, men det har ändå gått lång tid utan några inkomster från hans arbete inom proffsboxningen.

– Jag har sparat. Har ju ändå 26 matcher, så jag har sparat ganska mycket och jag har investerat. Mycket är fortfarande orört. Jag försöker ju få in inkomst genom en ständig ruljans av pengar. Lite PT-jobb, lite samarbeten, lite typ den här tv-grejen…

Även om det i stort sett är publikfritt på de få galor som anordnas betyder det inte att pengarna försvunnit ur sporten.

– Det är tv som styr allting. Publiken drar in en väldigt liten del. Skulle inte förvåna mig om boxningen drar in ännu mer pengar nu med tv-reklam, säger Anthony.

”Det suger verkligen”

I fjol gick han ut och berättade om ätstörningar som länge präglat hans liv.

– Jag har gjort ett nyårslöfte och det är att det här året ska jag bli frisk. Än så länge går det bra.

Att ha ätstörningar och vara yrkesman i en sport som närmast är en garanti för att man ska få ett komplext förhållande till vikt låter komplicerat.

– Problemet är inte att jag äter mycket mat och mår dåligt av det. Det är att jag äter mycket mat för att jag först mår dåligt. Då måste man ta itu med varför man mår dåligt. Alla har sitt kompensationstänk och kontrolltänk. Många ser mat som känslor. Är du glad äter du. Är du ledsen äter du också. Jag är lite så att är jag ledsen så äter jag och då får jag ångest för det.

– Men nu har jag kunnat hålla borta dålig energi. Så länge jag struntar i vågen kan jag må dåligt utan att gå till ätstörningar och bara må dåligt. Men när jag helt plötsligt ska börja banta blir allt hur ser vikten ut. Jag äter. Sen måste jag kolla om jag förbränt det. Hur ser vikten ut. Hur ser vikten ut. Det suger. Det suger verkligen.

Coronan blev ytterligare en prövning.

– När pandemin har slagit till och man inte har fått matcher då ifrågasätter man sitt värde. Man är elitidrottare men får inte boxas. Man får inte in pengar. Det har varit riktigt illa men så länge jag är aktiv och är med mänskor som jag mår bra av känns det bra.

Matchen 13 februari i Las Vegas, där han aldrig boxats tidigare, blir en sorts omstart. Eller kanske snarare en nystart.

– Jag vet inte om jag ska kalla mig ringrostig. Jag har sparrat i USA och det gick bra. Sakta men säkert blir det bättre och bättre. Jag börjar komma tillbaka till boxningsmentaliteten, säger Anthony Yigit.

Följ ämnen i artikeln