Andersson knäckte Karlsson efter rysare

RUKA/STOCKHOLM. Ebba Andersson knep segern efter en rysarduell med Frida Karlsson.

Men det var nära att skita sig i den sista backen när en åkare blockerade vägen.

– Jag hann tänka två sekunder ”ska det här bli det som avgör?”, säger Andersson.

Sverige tog en dubbel i sprinten i går. På 10 kilometer klassiskt blev det ny svensk succé. Med Therese Johaug borta var det Frida Karlsson och Ebba Andersson som dominerade loppet.

Karlsson tog ledningen i loppet direkt. Men efter halva sträckan var hon bara 1.7 sekunder före Andersson. En kilometer senare hade Ebba Andersson tagit över ledningen med 2.7 sekunder.

Med två kilometer kvar hade ledningen krympt. Andersson var bara 0.6 sekunder före Karlsson och en rysare väntade. Men Andersson stod för en stark avslutning och gick i mål 5.7 sekunder före Karlsson.

”Fattade galoppen till slut”

Den enda som kunde hota om segern var Katarina Hennig, men tyskan gick i mål som trea före norskan Anne Kersti Kalvå.

Det är Anderssons andra världscupseger i karriären.

– Det känns jättekul. En revansch från förra säsongen när jag stod utanför pallen. Det var inte riktigt den start jag hoppats på så det var efterlängtat.

Men det blev dramatiskt i sista backen när en ukrainska stod i vägen i spåret.

– Jag hann tänka en, två sekunder ”ska det här bli det som avgör?”, att jag inte får fri väg sista forceringen upp för backen. Men i absolut sista sekund så fick jag den fria vägen och kunde forcera som jag ville och pushades verkligen av ledarna på väg mot spurten. Därför var det så skönt att se att det gick som jag ville.

Hur mycket skrek du på henne?

– Jag försökte bara att höras så gott jag kunde. Man åker och är ganska belastad och har andan i halsen så då är det småutmanande att få fram de ord man önskar, men till slut fattade hon galoppen och att hon var tvungen att flytta på sig.

”Försöker ha is i magen”

Karlsson var nöjd efter andraplatsen.

– Det var tuff, tajt och kul. Jag öppnar bra och kontrollerat, men jag har väl kanske inte den superformen som gör att man är återhämtad efter en utförsbacke. Jag får slita lite. Men Ebba är stark så jag tror att det är bra, säger Karlsson.

Vad tänker du om en andraplats?

– Det är bra, det är där jag vill vara just nu. 

Förstaplatsen sparar du till VM? 

– Jag provade att vara först här i fjol och det gick ju som det gick så jag försöker ha lite is i magen.

I morgon avslutat premiärhelgen med en jaktstart.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.