Därför straffades inte norske stjärnan

Calle Halfvarsson blev diskad efter att ha åkt utanför banmarkeringen.

På tv-bilderna från loppet syns norrmännen Hans Christer Holund och Erik Valnes göra samma – utan bestraffning.

– Överträdelsen Calle gjorde skedde på sista varvet i den sista uppförsbacken. Det har påverkat slutresultatet, säger Fis tävlingschef Michal Lamplot.

Johannes Kläbo vann söndagens masstart över 20 kilometer i världscuppremiären i finländska Ruka före Pål Golberg och Calle Halfvarsson.

I efterhand diskvalificerades svensken sedan juryn upptäckt att han skejtat utanför banmarkeringen i den sista backen innan mållinjen.

Holund och Valnes

Den svenska landslagsledningen hade missat de nya direktiven från Internationella skidförbundet, som kom innan helgen, om att det var förbud att köra utanför.

PLUS: Charles, 75: ”Folk blir chockade och vill veta hur jag gör”

Men en titt på tv-bilderna visar att det var fler än Halfvarsson som bröt mot reglerna.

Under loppets 20 kilometer passerar åkarna backen, där överträdelsen skedde, inte mindre än sex gånger.

Redan på första varvet skejtar norrmännen Hans Christer Holund och Erik Valnes utanför banmarkeringen. Bilderna visar även att Holund gör samma sak en gång till, precis innan målgång.

Tv-bilder visar att norske stjärnan Hans Christer Holund går utanför banmarkeringen, precis som Halfvarsson, men han klarar sig utan straff.
Tv-bilder visar att norske stjärnan Hans Christer Holund går utanför banmarkeringen, precis som Halfvarsson, men han klarar sig utan straff.

”Calle fick ett övertag”

Så vad är skillnaden i deras fall jämfört med Halfvarsson?

– Nyckelfaktorn av överträdelsen är påverkan på det slutliga resultatet. Överträdelsen Calle gjorde skedde på sista varvet i den sista uppförsbacken. Det har påverkat slutresultatet. Calle fick ett övertag, eftersom han gick om andra genom att åka skidor utanför tävlingsbanan. Därför var sanktionen diskvalificering.

– Om en liknande eller samma överträdelse skulle ha skett på andra varv, hade det kunnat leda till en annan sanktion. Eftersom påverkan på slutresultatet skulle ha varit annorlunda, säger Fis tävlingschef Michal Lamplot.

33-åringen från Sågmyra var vansinnig efter beslutet och riktade skarp kritik mot juyrn.

– Jag tycker inte att jag gör något fel alls, jag går ingen närmare väg. Jag vet inte.. De stod och flinade upp i juryrummet, de ville väl hellre ha en italienare på pallen. Det är för jävligt. Liknande grejer har hänt flera gånger och då har det bara blivit gult, nu var det jag och då ska det var diskning, sade han.

PLUS: Idrottsvärldens 41 hetaste kärlekspar

Kan ha brutit mot reglerna

Uttalandet kan potentiellt ha brutit mot Fis reglemente kring uppförande.

Regel 205.5 säger nämligen att ”tävlande måste uppföra sig på ett korrekt och sportsligt sätt gentemot medlemmar av organisationens kommitté, volontärer, domare och publik.”

Lamplot vill emellertid inte specifikt kommentera Halfvarssons ordval.

– Jag vet inte exakt vad han sa, när och till vem. Det finns ett avsnitt, 205 av ICR (internationella tävlingsregler). Vid behov kommer jag att prata direkt med det svenska laget.

Köp allt för att heja på Sverige i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.