Hemska fusken för att vinna i Paralympics

Foto: THINKSTOCK
SPORTBLADET

Kyla ner idrottare med CP-skada för att förvärra deras spasticitet eller medvetet operera bort mer av en arm eller ett ben.

BBC har i en granskning av klassificeringen inom para-sporten avslöjat ett utbrett fusk för att skaffa sig fördelar.

– Det är som dopning, säger para-triathleten Liz McTernan.

Para-idrotten har sin grund i tydliga klassificeringar mellan de olika idrotterna och dess utövare. Allt för att göra tävlingar mellan personer med olika typer funktionsnedsättningar så rättvisa som möjliga.

Men i jakten på medaljer kan den klassificeringen också öppna för fusk. Mest känt är det spanska basketlaget som under Paralympics i Sydney fejkade sin utvecklingsstörning och vann guld. När det avslöjades tog man bort klasserna med utvecklingsstörda från Paralympics.

Tejpade fast arm

Men fusken har inte slutat för det. BBC:s granskande program The File on 4 har anonymt intervjuat flera av de funktionärer som genomför klassificeringar, idrottare och coacher till para-idrottare om fusket och bevisat flera smutsiga tricks för att skaffa sig fördelar.

Simmare med CP-skador kyls ner enbart iförda sina simkläder för att göra deras spasticitet (muskelsammandragningar) värre och därmed göra så att simmaren får tävla mot lättare motstånd.

En simmare opererade bort mer av en redan amputerad lem för att medvetet få en omklassificering.

Aktiva dyker upp i rullstolar som de normalt sätt aldrig använder.

En simmare tejpade upp sin arm i flera dagar så att när armen togs ner precis inför klassificeringen kunde den aktive inte räta på den fullt ut och fick därmed en lättare klass.

”Kan gå vidare med rent samvete”

Sprinterlöparen i klass T37 Bethany Woodward har på nära håll upplevt fusket. I ett stafettlag där hon deltog fanns en annan löpare som hon menar var ”för bra” för klassen. Nu har hon lämnat tillbaka medaljen laget vann.

– Det känns som jag vann en medalj som inte vanns ärligt. Jag vill inte ha den medaljen kvar utan jag vill gå vidare med ett rent samvete, säger hon till BBC.

Liz McTernan har haft framgångar både inom triathlon och cykel. Hon menar att det här pågår överallt.

– Jag tror att folk behöver få sin verklighetsbubbla spräckt. Vi är inte bara idrottare som inspirerar, vi är inte alls etiska, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM