Massiva idrottsprotester mot Donald Trump

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump tycker att NFL-lag ska sparka spelare som inte står upp för nationalsången och han är i öppen konflikt med de största NBA-stjärnorna.

Svaret: en sällsynt samlad amerikansk idrott – i protest mot Trump.

– Jag är djupt besviken på presidenten, säger NFL-ägaren Robert Kraft, tidigare vän och miljondonator till Trump.

1 av 9 | Foto: Billie Weiss / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Spelare i New England Patriots.

Donald Trump har hotat med krig flera gånger under sitt presidentskap.

Frågan är om han inte fått ett nu – med den amerikanska idrotten.

Det har pyrt länge men i helgen har motståndet från några av de största stjärnorna blivit tydligare än någonsin. Trump gick till stenhård attack på de NFL-spelare som följt i Colin Kaepernicks spår och knäböjt under nationalsången som en protest mot rasismen mot afroamerikaner i USA.

”Din luffare”

”Om NFL-fans låter bli att gå på matcher så länge spelare fortsätter att agera respektlöst mot vår flagga och vårt land, så kommer ni att få se att saker förändras snabbt. Sparka eller stäng av!”, twittrade Trump.

I nästan samma andetag försökte han vända på basketstjärnan Stephen Currys ”nej tack” till ett besök i Vita Huset med sitt mästarlag Golden State Warriors till att han nobbar Curry.

Ett agerande som fick ligans andra megastjärna LeBron James att gå i taket.

”Din luffare. Stephen Curry har redan sagt att han inte kommer, så det finns ingen inbjudan att dra tillbaka. Att komma till Vita huset var en ära fram tills du dök upp!”, dundrade han.

Men det var bara en viskning mot dagens protester. Under NFL-söndagen har de offentliga markeringarna haglat mot Donald Trump.

New England Patriots profilerade ägare Robert Kraft har tidigare varit en av NFL-ägarna som donerat miljoner till Donald Trump. Men nu fördömer han presidenten offentligt.

– Jag är djupt besviken på tonen i presidentens kommentarer under fredagen. Jag är stolt över att vara sammankopplad med så många spelare som gör en så stor insats i samhället, skriver han bland annat.

– Presidentens känslokalla och stötande kommentarer är motsatsen till vad det här fantastiska landet står för, säger San Francisco 49ers ägare Jed York.

”Stannade i omklädningsrummet”

Dagens första match spelades i London (!) mellan Jacksonville och Baltimore och när den amerikanska nationalsången spelades knäböjde ett dussintal spelare totalt från båda lagen – bara för att resa sig när ”God Save the Queen” började spelas.

Ägaren Shad Khan, som också donerat pengar till Trump, tog också tydlig ställning för sina spelare.

När matcherna som började vid 19.00 svensk tid började fortsatte protesterna på flera håll. Flera spelare i Philadelphia Eagles och New York Giants-mötet knäböjde.

Superstjärnan Tom Brady, som spelar för Robert Krafts New England Patriots, har varit allierad och vän med Trump. Han valde, till skillnad från stora delar av laget, att inte knäböja. Men han stod arm i arm med afroamerikanska spelaren Phillip Dorsett med en hand på sitt hjärta, en gest som ändå pekar på att han solidariserar sig med sina lagkamrater.

Pittsburgh Steelers beslutade att stanna i omklädningsrummet helt under nationalsången för att inte lägga någon press på sina spelare att agera åt något håll.

Trump hyllade Penguins

Alejandro Villaneuva var ensam om att gå ut i spelartunneln och lyssna till nationalsången.

Seattle Seahakws lyssande inte heller till nationalsången.

”Vi kommer inte att stå för orättvisorna som har plågat färgade personer i det här landet. Av kärlek till vårt land, och för att ära de som offrat sig för det för vår räkning, står vi tillsammans mot dom som vill förneka oss våra grundläggande rättigheter”, skriver laget i ett uttalande.

I natt har Oakland Raiders offensiva linje, den enda i NFL med enbart afroamerikanska spelare, aviserat att alla kommer sätta sig på knä under nationalsången.

I Vita Huset höll Trump dock skenet uppe. Det fanns ju trots allt positiva nyheter.

”Glad att kunna berätta att NHL-mästarna Pittsburgh Penguis kommer till Vita Huset. Härligt lag!”, skrev Trump på Twitter under söndagskvällen.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN