Alfelt: ”Hur Norling tänker har jag aldrig kunnat fundera ut”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

MALMÖ. Vad är rolig fotboll?

Vinnande fotboll.

Det vete fan.

Frågan har stötts och blötts sen Bob Houghton kom till MFF och revolutionerade svensk fotboll. Ändamålet att vinna helgade medlen som blev hård press med understöd, utnyttjande av offsideregeln, långa bollar och en vi skiter i alla  andra-attityd.

Mordet på fotbollen, kallade en del det men Hoghtonfotbollen var aldrig direkt tråkig. Spelarna var för bra för att det skulle bli så. Framgångarna för stora.

Så vad är tråkig fotboll?

Tja, jag hade åtminstone riktigt tråkigt i en och en halv timme framför tv:n med Kalmar och AIK på Guldfågelns fina gräsplan.

För AIK-fansen är säkert 1–0-segern skön och det rättvisa i ett slutresultat kan endast diskuteras om det händer sånt som skedde i eftermiddagens tidigare match mellan Norrköping och Elfsborg. Med det nya videodomaresystemet hade Norrköping garanterat fått straffen man skulle ha och förmodligen även fått bortdömda mål ansett som korrekt.

”Mer underhållande än det spelarna bjöd”

Ett tag satt jag och önskade videodomare i Kalmar också. Inte för att det fanns situationer som krävde dem, men en granskning av en eventuell offside hade varit mer underhållande än det som spelarna på planen bjöd oss.

Spelmässigt var Kalmar bäst. Romario skickade iväg ett kanonskott och byggde upp det lilla som hotade AIK:s betongförsvar. Mahmoud Eid, som precis före matchstart fick ersätta Stefan Larsson, hade två jättelägen. Missade slarvigt det första men fick en bra direktträff på det andra, men bollen satt mitt i magen på AIK-målvakten Osvar Linnér som höll sin sjunde nolla i årets allsvenska.

Offensivt skapade AIK ingenting förrän Simon Thern byttes in efter en dryg timme. Bollflyttande utan att vinna någonting på bollandet tills Eero Markkanen snyggt bröstade vidare ett inlägg från Anton Jönsson Salétros till Goitom som helt frispelad rakt framför mål kallt rullade in bollen utom räckhåll för Lucas Hägg Johansson.

Efter målet hade Goitom en boll i stolpen och Thern ett bra avslut inne i straffområdet som Hägg Johansson räddade snyggt.

”Teknik som finns ska utnyttjas”

Så länge som man gör fler mål än motståndaren och domslut inte har spelat in vinner man i regel rättvist. Det kan vi aldrig diskutera bort. Segern innebär också att AIK knappar in på främst IFK Norrköping som man går om med en hemmaseger när lagen möts om en vecka.

För Norrköping blev det en tung förlust mot Elfsborg i en väldigt underhållande match. Elfsborgs individualister Simon Lundevall och Issam Jebali skapade ett övertag men i andra halvlek pressade Norrköping hårt med mängder av inlägg som skapade massor av vassa farligheter.

Att förlora på felaktiga domslut i en sån match är tungt men kanske jämnar det ut sig över en hel säsong, som man brukar säga. Personligen anser jag att den teknik som finns ska utnyttjas. Går det att eliminera onödiga felaktigheter kan jag inte se något fel med det. Även om man aldrig kommer att uppnå hundraprocentig rättvisa.

Nanne Bergstrand får nu försöka bygga upp sina spelare med att de faktiskt var bättre än AIK, vilket är en klen tröst efter ännu en tung förlust. Sen får han hålla tummarna i ett krampaktigt grepp för att Ismael och Rasmus Elm kommer tillbaka i speldugligt skick. De två kan förändra väldigt mycket.

”Inte i närheten av förra året”

Hur Rikard Norling tänker har jag aldrig kunnat fundera ut, men han inser självklart att trepoängaren mot Kalmar mer var en skänk än frukten av taktik eller genomtänkt spel. Henok Goitoms individuella skicklighet kan visst räcka väldigt långt men ska laget utmana till och med MFF krävs oerhört mycket mer än defensiv organisation.

Spelare för spelare har AIK en stark trupp även om den inte är i närheten av förra årets men det krävs också att spelare träder fram och visar vad de kan. Inte många gjorde det i Kalmar.

ARTIKELN HANDLAR OM

AIK

Fotboll