Andersson: Perfekt kört – tvekampen nu en trekamp

Foto: TT
SPORTBLADET

Valtteri Bottas jublade över sin andra seger.
Vi andra jublade över någonting annat.
Över att tvekampen har blivit en trekamp.

Det är enkelt att glädjas med Valtteri Bottas. Killen som plötsligt fick chansen hos Mercedes när världsmästaren oväntat lade av är inte bara sympatisk – han är lågmäld, metodisk och mycket ambitiös. Han är dessutom en man som inser sina begränsningar, lär sig av sina misstag och utvecklas av dem.

Under sina nio deltävlingar med Mercedes har han stått på prispallen sex gånger, men bara varit utan poäng vid ett tillfälle då motorn gav upp.

Han har vunnit två lopp – i Ryssland och nu i Österrike. Både gångerna har han gjort det från pole position och i går imponerade han med en start som var omänskligt perfekt, en första stint som var näst intill perfekt och ett par avslutande varv där han försvarade sig med en imponerande perfektion mot en vilt jagade Sebastian Vettel.

Vann med mindre än en sekund

Trots att däcken var svårt åtgångna och trots att han hade en fyrfaldig världsmästare som tvingade honom att köra sin bil på gränsen gjorde han inga misstag. Han vann – med 65 hundradelar av en sekund.

Den segern gav honom 25 poäng och när inte ens hälften av årets lopp är avgjorda är han trea i VM – 15 poäng efter teamkollegan Lewis Hamilton och 35 efter VM-ledaren Sebastian Vettel. När elva lopp återstår har killen som för lite mer än två månader sedan aldrig hade vunnit ett F1-lopp gjort en tvekamp till en trekamp.

– Jag är fortfarande med i kampen om titeln och jag kommer bara att bli bättre, säger Valtteri Bottas.

– Vi, jag och teamet, växer tillsammans hela tiden.

Annorlunda läge för Mercedes

I toppen av VM återfinns fortfarande Sebastian Vettel, Ferrari. Han var tvåa i Österrike och har 20 poäng ner till VM-tvåan Lewis Hamilton, Mercedes.

Britten bytte växellåda inför gårdagens lopp och startade därför från ruta åtta. Han jagade upp genom fältet, men även om han var väldigt nära Red Bulls Daniel Ricciardo kom han aldrig om utan slutade loppet som fyra och tappade sex poäng på Vettel och tretton på Bottas.

Det gör att Hamilton nu inte bara jagar Vettel. Han måste också hålla undan för sin teamkollega. Det kan bli en tuff situation för Mercedes som de senaste åren inte har använt sig av några stallorder eftersom bilen varit så överlägsen att deras förare ensamma har kunnat göra upp om VM-titeln.

I år är läget annorlunda. Det är för ovanlighetens skull två team som slåss om titeln, men det handlar inte bara om Sebastian Vettel och Lewis Hamilton.
2017 har tvekampen blivit en trekamp.

ARTIKELN HANDLAR OM