Mejla

Petra Thorén

Stryk VM – här är räddningen för Tour de Ski

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF. Under onsdagen slaskar Tour de Ski vidare i tyska Oberstdorf.
Med den en kaskad av åsikter om den prestigefyllda tävlingens status när stjärnorna nobbar.
Och mitt i den strida strömmen, här ett förslag: ge Touren mästerskapsglans vartannat år och stryk ett VM.

Skidarenan i Oberstdorf.
Foto: PONTUS ORRE
Skidarenan i Oberstdorf.

Under tisdag kväll var det både stilla, vackert och vitt på skidstadion i Oberstdorf där en ensam pistmaskin arbetade hårt i vinternatten.

På onsdag däremot förväntas regn, blötsnö och blåst med vindbyar upp till 37 meter per sekund under den klassiska sprinten.

Kanske klimatförändringarna med höstväder i januari på sikt är det enskilt största hotet mot skidåkning i stort.

På kort sikt har det mest stormat kring statusen på Tour de Ski.

Tävlingsformatet, längdåkningens ”Tour de France” är i grunden en ekonomisk välmående, mycket speciell företeelse. En underhållande skidcirkus som välter alpbyar i mellan-Europa och värmer i vintermörka finsk-norska-svenska stugor kring årskiftet.

Den inleds i skummande champagne, till tonerna av Cologna-klackens ihärdiga och högljudda klockklämtande och slutar i ett italienskt mjölksyraparty i slalomterräng.

Det är en njutning att följa åkarnas dagskurvor på väg mot Tourmarans crescendo i Alpe Cermis. Det är rent fascinerande att se unga stjärnskott överraska och kittlande när sportsliga premisser ställer utövaren naken inför sina egna fysiska begränsningar och mentala spöken.

Övertro på konceptet

Men hur Fis-magnaten Jürg Capol än vrider och vänder på det minskar tävlingens status när de allra bästa – i huvudsak norska och svenska – vägrar att vara med. Förstående för hans resonemang kring den norsk-svenska ankdammen, längdsporten är faktiskt ändå större än så, men oförstående inför hans övertro på konceptet i sig.

När Tourledande Ingvild Flugstad Östberg och tvåan Heidi Weng övervägt att kliva av med fyra etapper kvar är det en ren käftsmäll för Tour de Ski som arrangemang.

Kommer inte skylla på Kalla

Är det skidstjärnornas fel?

Jag har svårt att skuldbelägga dem. Det måste vara varje individs val. Nu väljer flera att lägga all planering mot OS.

Och när Charlotte Kalla kliver upp på OS-pallen i februari kommer i alla fall inte jag stå där och tänka att det var synd att hon nobbade Tour de Ski.

Vi kommer att hylla den svenska stjärnan för att hon ännu en gång och numera extremt metodiskt klarat av att pricka formtoppen till ännu ett mästerskap.

Att åkare hoppar av Tour de Ski är inget nytt och ligger i tävlingens natur med kort återhämtning mellan starterna.

Ser vi på statistiken har antalet åkare som av något skäl klivit av Touren de senaste åren varit högt.

Bara i fjol drog sig hälften av åkarna ur. Upplagan 2015/2016 – en säsong utan VM eller OS – såg det aningen bättre ut. 28 av 71 kvinnliga åkare lämnade då tävlingen och på herrsidan var motsvarande siffra 41 av 100, medan hela 63 procent av herrarna klev av OS-året 2014.

Strunta i ett VM

Upplägget har förädlats, slipats och ändrats i omfång genom åren för att skapa bättre förutsättningar med färre etapper, fler sprintlopp och kortare distanser.

Ändå står vi här i ett strilande missnöje.

Jag ser nu gärna en annan utveckling för att rädda Tourens prestige och framtid.

Låt Tour de Ski bli än mer unik och genomföras endast vartannat år. Så hinner vi längta efter monsterbacken med stjärnor som prickat formen och inte tänker på kommande uppgifter.

Det skulle då bli en maxad Tour de Ski med alla stjärnor där prispengarna återgår till sina tidigare nivåer. Att sänka prispengarna är i sig en negativ signal till de bästa åkarna.

Skippa ett VM under en fyraårsperiod för Tour de Ski. De år OS och VM genomförs finns alla möjligheter till en minitour under nyårshelgen.

Som det ser ut nu tävlar skidåkarna i mästerskapscykler om fyra år: OS, VM, mästerskapsfritt år och VM (och Tour de Ski varje år). Det kan se ur så här istället: OS – Tour de Ski – VM – Tour de Ski.

Jag inser svårigheten att genomföra en förändring redan efter vinterns OS och VM 2019, men till 2020 borde det vara möjligt även om VM i just Oberstdorf 2021 får maka på sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE