Miljonregn över ungdomsidrotten när Gräsroten delas ut

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

avLo Hägerfelth

SPORTBLADET

I dag delar Svenska Spel ut de årliga Gräsrotspengarna.

I år handlar det om ca 58 miljoner kronor där framför allt Stockholmsklubbarna jublar.

– Tack vare Gräsroten har Hammarby bidragit till att flera 5-, 7- och 11-mannaplaner i Stockholm blivit omlagda till konstgräs, säger Peter Kleve, föreningschef i Hammarby Fotboll.

För femte året i rad delar Svenska Spel ut över 50 miljoner kronor till den svenska ungdomsidrotten. Detta görs via initiativet Gräsroten, där Svenska Spels kunder avgör vilka föreningar som får dela på pengarna genom att ansluta sig till Gräsroten och välja upp till tre favoritföreningar.

– Gräsroten manifesterar på ett bra sätt Svenska Spels engagemang för svensk idrott. Det är genom Gräsroten vi är med och bidrar till ungdomsidrotten där grunden läggs för framgångar på planen och en förståelse för idrottens kärna, kamratskap, tolerans och inkludering, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel i ett pressmeddelande.

I år har närmare en halv miljon personer sett till att 8 190 föreningar inom 71 idrotter får ta del av pengarna. Den idrott som får överlägset mest pengar är fotbollen, där fotbollsföreningar runt om i Sverige detta år får nästan 31 miljoner kronor av de totalt ca 58 miljonerna.

– Varje år jublar fotbollsföreningar i Sverige när pengarna från Svenska Spels Gräsroten delas ut. Pengarna är mycket välkomna och tack vare dem kan fler barn och ungdomar komma i rörelse och börja utöva fotboll, säger Janne Andersson, förbundskapten herrlandslaget i fotboll, i pressmeddelandet.

Stockholm i de flestas hjärtan

Precis som förra året är det Stockholms län som får den största kakan, följt av Västra Götaland och Skåne. Samtidigt är det samma förening som likt varje år hittills får mest, då Hammarby IF Fotboll toppar listan. Denna gång med ca 1,6 miljoner kronor.

– Det här ger oss unika möjligheter att satsa på ungdomsfotbollen. Tack vare Gräsroten har Hammarby bidragit till att flera 5-, 7- och 11-mannaplaner i Stockholm blivit omlagda till konstgräs, säger Peter Kleve, föreningschef i Hammarby Fotboll.

Bakom Hammarby följer AIK FF på 1,2 miljoner kronor och Djurgårdens IF FF på 1,2 miljoner kronor. Enligt Svenska Spel är de tre vanligaste områdena som pengarna från Gräsroten används till cuper, ledarskapsutbildningar och träningsmaterial. Något som även Leif Karlsson, sportchef i AIK Ungdomsfotboll, instämmer i.

– Pengarna från Gräsroten användes förra året främst till att utbilda fler ledare och hjälpa oss att utöka våra träningsplaner och faciliteter. Gräsroten gjorde även att vi kunde hyra fler tider och hitta fler träningsformer som möjliggör för fler barn och ungdomar att ta del av vår verksamhet, säger Karlsson i pressmeddelandet.