”Skrev på ett bra kontrakt – tog lång tid”

Svenska supertalangen om nya karriärsvalet

Foto: TT
Haak.

avTT

SPORTBLADET

Efter succéåret i Frankrike väntar nya äventyr för volleybolltalangen Isabelle Haak.

Först med landslaget, sedan i körskolan och därefter i den nya klubben i Italien.

– Det ska bli jättespännande, en utmaning, säger hon om serie A-spel till hösten.

Nyligen blev det klart att 17-åringen lämnar franska Béziers för italienska Scandicci. Hon hade flera alternativ att välja på, i flera länder, men tyckte att serie A-laget som håller till en bit utanför Florens var det bästa alternativet.

– Det verkar vara ett bra samhälle och en bra organisation i klubben. Och så skrev jag på ett bra kontrakt. Men det tog lång tid innan jag valde, det var en lång process, säger hon.

Hon säger att det står inskrivet i kontraktet att hon ska få speltid.

– Men om jag får det kan jag egentligen inte få veta förrän jag kommer dit. Jag tycker i alla fall att det ska bli jättespännande att komma dit och se om jag kan mäta mig med dem som är där. I Frankrike var spelet snabbare än i Sverige. Och i Italien är det ännu mer tempo och det är fler "rallyn" över nätet.

Bygger upp nytt

Haak har nyligen kommit hem till Sverige för att hänga med landslagskompisarna i ett par månader.

Så mycket hänga blir det inte, det är mest träning och landskamper fram till turneringen European League, där Sverige är med för första gången. Nye förbundskaptenen Guillermo Gallardo kör hårt med spelarna.

– Vi har ett väldigt, väldigt ungt lag som vi håller på att bygga upp för framtiden. Det tar tid att bygga ihop laget och det är viktigt att träna mycket på den korta tiden vi har tillsammans, säger Haak i telefon från landslagslägret i Ängelholm.

Foto: TT

– Det är intensiva träningar med mycket touch på boll och mycket kontroll. Det har varit bra hittills.

Hon säger att den nye förbundskaptenen vill att allt ska gå snabbt, utan mycket vila, och att det är effektivt.

– Det blir mycket repetitioner och det är väldigt bra, det behövs, säger hon.

Mamma följde med

I höstas flyttade hon till Frankrike för att spela med Béziers. Haak gjorde succé, var poängbäst i ligan och valdes till den mest värdefulla spelaren och bästa anfallaren.

– För min egen del gick det väldigt bra. När man kommer till ett lag med många bra spelare så växer man som spelare. Och jag hade en bra tränare, allt runt omkring var bra och jag trivdes och det är en väldigt viktig faktor.

Frankrike är hennes andra hemland, hennes bortgångna pappa var fransman och hon har varit mycket i Frankrike och hälsat på släkten. Att hon också hade sin mamma Anita med sig i Béziers var viktigt för henne.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN

– Att ha haft henne med har gjort att jag har kunnat fokusera på volleybollen och skolan. Jag har känt mig tryggare och har kommit in i allt mycket snabbare, säger hon.

– Men nästa år, när jag gått ut skolan, fortsätter jag förmodligen på egen hand.

Sommaren blir intensiv för Isabelle Haak. För efter landslagssamlingen väntar en annan utmaning – att ta körkort.

– Jag fyller 18 i juli och tycker att det är lika bra att göra det direkt och ska ta en intensivkurs. Får se hur det går.

ARTIKELN HANDLAR OM