”Här för att vinna EM”

Världsmästarnamnen bekymrar inte Eriksson: Jag har slagit dem förut

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: Foto: MOTORSPORT PUBLICATION
Bästa nykomling i fjol. I år är konkurrensen i EM formel 3 hårdare än någonsin.

I fjol var han bäste nykomling. I år möter han flera förare med världsmästarnamn, men det bekymrar inte Joel Eriksson.

– Jag är här för att vinna EM, säger han.

– Piquet, Newey och Schumacher. Jag har ­slagit dem och tänker ­göra det igen.

När Eriksson inledde ­säsongen på Silverstone
i går så visste han precis vad som väntade, ett jämnt ­mästerskap som kan leda till F1 om man lyckas – och ­ta död på karriären om man ­inte gör det.

– Jag vill till F1, säger Joel Eriksson.

– Det är mitt mål, utan tvekan.

EM formel 3 är det tuffaste mästerskapet som finns för förare som drömmer om att en dag köra i racingens kungaklass. Serien rankas under GP3 och GP2, men flera förare har gått direkt från EM till F1. I fjol vann Lance Stroll, han kör F1 för Williams i år, Esteban Ocon som kör för Force India och vann EM 2014, Max Verstappen övertygade så mycket att Red Bull plockade upp honom till Toro Rosso och Mercedes hämtade Pascal Wehrlein från EM och skickade honom via DTM till F1 där han i helgen debuterar som Marcus Ericssons teamkollega i Sauber.

Stort intresse

Kort sagt är EM mer än en bra platskola och i år är intresset för serien större än någonsin.

Harrison Newey, son till F1-designern Adrian, Pedro Piquet, son till den tre­faldige mästaren Nelson och Mick Schumacher, son till den sjufaldige världsmästaren Michael är några av förarna som tävlar mot ­Joel Eriksson.

”Är en fördel för mig”

– Att de är med ökar ­statusen på mästerskapet, det är inga små namn, säger Eriksson som kör för Team Motopark.

– Man syns om man kör bra mot de killarna. Deras närvaro gör att serien får fler ögon på sig än vad den hade fått annars, att flera team tittar och att de ser den förare som slår dessa killar.

Eriksson har mött dem ­tidigare, i lägre formelbilsklasser. Då har han varit snabbast.

– Jag har slagit dem alla. Jag slog Schumi klart när vi körde i samma serie. Jag vet att när jag gör allt rätt så är jag den snabbaste av oss och när vi kör i samma ­serie är det fler som ser mig. Det är en fördel för mig, säger 18-åringen som inledde med att vara fyra i det första loppet och som startar helgens två kvarvarande lopp från andra startled.

– I fjol var målsättningen att vara bästa nykomling.
I år är det att vinna mästerskapet. Jag känner mig trygg i min roll och jag ­siktar högt, även om jag är medveten om att det blir en otroligt tuff utmaning.


Annas motorlista – varje lördag!

POLE POSITION

1 Maverick Vinales

Spanjoren har imponerat under ­inledningen av årets VM-säsong i moto­GP. Han har två raka segrar. Bakom honom körde legendaren Valentino Rossi in som tvåa, i sitt 350:e VM-lopp.

2 Lewis Hamilton

I Kina slog den förre världsmästaren i F1 tillbaka. Han vann loppet och nu har han och Sebastian Vettel samma resultat efter två deltävlingar, en seger och en andraplats. I morgon väntar andra förutsättningar när serien kör i Bahrain. Enligt prognosen ska det vara blåsigt och runt 30 grader varmt i luften och då kan ökensanden svepa in över banan vilket ställer till problem.

3 Thierry Neuville

Rallyföraren hade ledningen under de två inledande VM-deltävlingarna i år, i Monte Carlo och i Sverige, men han lyckades inte vinna något av dem. På ­Korsika kunde han däremot köra in årets första seger, men det är fortfarande Sebastien Ogier som leder mästerskapet.

4 Thed Björk

Svensken inledde jakten på en VM-titel i WTCC med en andraplats i Marocko.

 – Jag är väldigt glad över att vi startar ­säsongen med en pallplats och att vi dess­utom tog ledningen i konstruktörsmäster­skapet på den banan som borde vara den ­tuffaste för oss i år, säger han.

5 Fernando Alonso

Spanjoren har kört bra under de två inledande F1-loppen, men bilen håller ­inte måttet. Nu söker han en annan utmaning och väljer att hoppa över ­Monacos GP för att köra Indy 500.

– Jag har redan vunnit Monacos GP två gånger och mitt stora mål är att vinna även Indy 500 och Le Mans 24-timmarslopp, säger han.

MOTORSTOPP

Marc Marquez

Han är världsmästare i moto­GP, men har inlett säsongen med 13 poäng på två lopp. I Argentina satsade han allt redan från start, tog ledningen men tappade kontrollen över mc:n efter bara ett par varv och fick bryta loppet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 3