Publicerad:
Uppdaterad:

”Hansen lämnade själv urinprov åt idrottare”

Av: Povel Arwidson

Publicerad:
Uppdaterad:
Svein-Arne Hansen
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svein-Arne Hansen

I torsdags gick den förre höjdhopparen Patrik Sjöberg ut och anklagade ordföranden för europeiska friidrottsförbundet, Svein-Arne Hansen, för att aktivt ha jobbat för att dölja dopning, under sin tid som ordförande för friidrottsgalan Bislett, i Oslo.

Nu går både tidigare pressansvarig för galan, Anne-Lise Hammer, och förra löparstjärnan Ingrid Kristiansen, ut och styrker Sjöbergs ord om Bislett och Hansen.

– Jag har hört Hansen säga att han själv lämnade urinprov åt idrottare i trubbel, säger Hammer till Verdens Gang.

Foto: Peter Kjellerås / AFTONBLADET
Förra löparsjärnan Ingrid Kristiansen 2005

Det hela började med att Svein-Arne Hansen, numera ordförande för europeiska friidrottsförbundet (EAA), kom med ett förslag om att stryka alla gamla Europarekord i friidrott som inte uppfyller ett visst antal kriterier. Detta på grund av de många dopningsskandaler som drabbat sporten.

Svenske Patrik Sjöberg gick då till attack mot Hansen, och menade att han jobbade aktivt för att dölja dopning, under sin tid som ansvarig för Bislett Games i Oslo. Sjöberg berättade om hur idrottare som Hansen visste var rena fick betalt för att lämna urinprov. Svein-Arne Hansen svarade med att han skulle ta Sjöberg till rätten.

– Det här ju helt vansinnigt, man kan inte bara slänga ur sig såna här saker. Jag kan ju inte acceptera att folk anklagar mig för saker som inte är sanna. Jag kommer ta det här till rätten om Sjöberg inte tar tillbaka sina anklagelser, sa Hansen då till Expressen.

”Allt var upp till förhandling”

Men nu får Patrik Sjöberg stöd från tidigare pressansvarig för Bislett Games, Anne-Lise Hammer. Hon berättar historier om hur idrottare som stod i kö utanför kontoret hos tävlingsarrangörer över hela världen, för att få sin lön utbetald i kontanter.

– Allt kunde förhandlas om. Det viktigaste var att få stora namn som sålde biljetter, och gav pengar till tävlingen. Det var en kamp för att behålla statusen som utvald Grand Prix-tävling. Det viktigaste var minsta möjliga skandaler, flest rekord, största möjliga namn och fullsatta läktare, säger Hammer till VG.

”Han själv lämnade urinprov åt idrottare”

Anne-Lise Hammer har haft mycket kontakt med Hansen genom åren. Innan han tog över Bislett Games, 1985, ska han ha kallats ”pengarmannen”, och varit ansvarig för att resa runt i världen och betala idrottare och managers.

– Jag har hört Hansen säga att han själv lämnade urinprov åt idrottare i trubbel.

Hon minns inte var eller när det sades, men hon tror det var innan han tog över Bislett. Hansen själv nekar till att han skulle ha gjort det.

Jag får inse att jag, för 30–35 år sedan, har bidragit till en vandringssägen om att jag skulle ha lämnat ett urinprov för en idrottare. Det var slarvigt sagt. Men det är inte sant. Jag har inte gjort något sådant.”, skriver Hansen i ett mejl till VG.

Anne-Lise Hammer fortsätter sedan för VG att beskriva spelet bakom den tidens stora friidrottstävlingar.

– Dopningsanvariga för tävlingarna bestämmer vilka slutplaceringar eller vilka banor som ska testas. När detta förmedlas till tävlingsarrangören vet jag inte, men det var i alla fall i god tid innan tävlingarna startade. Så att det skulle vara möjligt att diskutera och förhandla. Jag har upplevt att idrottare på Bislett drog sig ur lopp, för att de skulle springa på en bana som skulle dopningstestas, säger Hammer.

Norska löparstjärnan backar Sjöberg

Sjöberg och Hammer får även stöd från annat håll. Tidigare norska löparen Ingrid Kristiansen känner igen sig i bilden av dopningsarbetet vid Bislett i Oslo.

– Jag styrker och stöttar Patrik Sjöbergs uttalanden, säger Kristiansen till VG.

Hon reagerade bland annat vid ett tillfälle när hon testades dagen efter Bislett Games var över. Den förra löparen tycker fortfarande det är konstigt att hon var del av den grupp som konsekvent dopningstestades, medan ett antal misstänkta konkurrenter alltid slapp.

– Det är ganska häpnadsväckande att han (Hansen) är ordförande för europeiska friidrottsförbundet, tillägger Kristiansen.

I ett mejl

Foto: Adam Stoltman / TT / NTB Scanpix
Ingrid Kristiansen
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: