”Gå inte på matcherna om du inte kan hålla käften”

Glenn Hysén ryter ifrån mot föräldrahetsen

Foto: TT
SPORTBLADET

Nästan hälften av barn- och ungdomstränarna i SVT Sports undersökning upplever att föräldrar som pressar sina barn för hårt är ett ganska stort eller mycket stort problem.

Nu ryter Glenn Hysén ifrån mot föräldrahetsen.

– Gå inte på matcherna om du inte kan hålla käften, säger han till SVT.

SVT Sport har gjort en granskning där de undersöker föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. I den uppger 45 procent (718 svarande) av de tillfrågade barn- och ungdomstränarna att upplever pressen från föräldrar som ett stort problem.

En femtedel svarar att det är ganska vanligt eller mycket vanligt att barn eller ungdomar pressas för hårt av sina föräldrar.

– Vi ska vara väldigt glada för att en stor majoritet i er undersökning och i andra studier mår bra och stortrivs med sin idrott. Men det är ju lika illa om ett barn inte alls kommer tillrätta i en miljö på grund av vuxna, inte minst. Vi ska vara glada för och fortsätta driva och lära oss av det som fungerar och det som är gott men när det finns sådana källor som tränare och ledare och den här stora gruppen som uttalat sig om de här frågorna då måste vi ta det på allvar, säger Christian Augustsson, lektor i idrottsvetenskap på Karlstads universitet till SVT Sport.

”Var inte en jävla besserwisser”

En av dem som ryter ifrån mot föräldrahetsen är Glenn Hysén.

– Du ska bara stötta och vara görbra på läktaren, positiv hela tiden. Det är det som gäller. Stå inte och var en jävla besserwisser, säger han till SVT och fortsätter:

– Gå inte på matcherna om du inte kan hålla käften.

ARTIKELN HANDLAR OM