”Vettel måste bryta – annars är det över”

avAnna Andersson

Publicerad:
Foto: AFP
Vettel.

Efter tre VM-titlar tycks Mercedes ha gett upp.

– Vettel måste bryta, annars är det över, säger den trefaldige mästaren Niki Lauda.

I Monaco var det en historisk prispall, för första gången på 21 F1-lopp placerade sig ingen av Mercedes bilar bland de tre bästa, faktum är att det bara har hänt fyra gånger sedan 2014.

Ferraris Sebastian Vettel har vunnit tre lopp i år och konkurrenterna från Mercedes har vunnit lika många tillsammans.

– Vad vi vet så började Ferrari med sin nya bil i december 2015, vi började först i mars 2016. Ferrari lade redan från början hälften av sina resurser på den nya bilen, säger Mercedes stallchef Toto Wolff till Süddeutsche Zeitung.

– När det kommer ett nytt reglemente är man sig naturligtvis extremt mycket under de första veckorna och där har Ferrari kanske ett försprång på 16 veckor, då hittar du det downforce som kan göra mellan fyra och fem tiondelar. Det är en av förklaringarna till varför Ferrari ligger så långt före.

”Vettel måste bryta”

En annan är att Ferrarin när betydligt snällare mot däcken. Bilen har en bra balans och harmoni medan Mercedes förare måste jobba mycket mer med sin bil och de har svårare att få rätt temperatur i däcken.

– Vettel måste bryta ett lopp, annars är det över, de röda har helt enkelt ett riktigt bra flyt, säger Mercedes styrelseordförande Niki Lauda till Kronen Zeitung.

– Fortsätter det så kommer avståndet att vara enormt och det är alarmerande.

Nu skiljer det 25 poäng mellan ledande Vettel och tvåan Lewis Hamilton. Valtteri Bottas ligger sedan 29 poäng efter Hamilton.

Nästa F1-lopp avgörs i Kanada den 11 juni.

Det senaste inför F1-loppet i Kanada läser du i F1-bloggen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM