”Sverige tränar alldeles för lite”

Foto: BILDBYRÅN
Thomas Sjödin.
SPORTBLADET

ZAGREB. Framgångarna har lyst med sin frånvaro för de alpina herrarna.

Förre fystränaren Thomas Sjödin – som nu är tränare i det schweisiska landslaget – tror sig veta problemet.

– Det tränas alldeles för lite i Sverige, säger han.

Så här långt är Kajsa Kling den enda svenska åkare som har stått på pallen i världscupen. På herrsidan har det som bäst blivit en femteplats för André Myhrer.

– Vi har varit lite bortskämda med Frida (Hansdotter) som har varit på pallen i varje race, nu har hon haft det lite kämpigare på slutet. Det går upp och ner i den här idrotten. Jag tror inte att vi ska vara så oroliga, det känns som att hela laget åker bra skidor så det kommer nog när det är dags, säger han.

”Man orkar inte jobba”

Sveriges förre fystränare Thomas Sjödin, som har jobbat för svenska landslaget i 22 år och nu är tränare i det schweisiska landslaget, ser ett problem.

– Det tränas för lite i Sverige. Framför allt skidåkning. De har jag sagt i fem år, säger han.

Menar du att åkarna inte vill träna mer?

– Det är ledningen. Det handlar noll om pengar. Det handlar bara om att man måste köra. Jag tror att det är en tränarfråga, man orkar inte jobba. Som tränare kan du inte vara ledig fem månader. Kollar man på Österrike och Schweiz, de har inte sju månaders uppehåll, de tränar.

Sjödin säger att skillnaden är stor mellan Sverige och andra länder.

– André kan vinna i morgon och Mattias har jag grym beundran för det han har gjort. De har tränat, men någonstans undrar man ju, varför vinner inte Sverige? Framför allt bland de yngre är det en jävulsk skillnad. I Schweiz tränar man dubbelt så mycket, både skidåkning och fys.

”Vi tränar hela tiden”

Sveriges chefstränaren Heinz Peter Platter håller inte med om att svenskarna tränar lite och menar att träningsdosen har ökat.

– Vi tränar hela tiden. I fjol tränade vi bara en disciplin nu, men nu kör alla både storslalom och storslalom även om det bara åker en disciplin.
Myhrer, som har öppnat säsongen bäst på herrsidan, hoppas dock att trenden ska vända redan i kvällens tävling.

– Jag såg att det stod en krona här ute (i hotelles foajé) så jag siktar väl på att försöka ta hem den och vara på pallen. Det är ju målet, säger han.