Bandyn svarar Tommy Boustedt: ”Jag lovar honom fri entré”

Tommy Boustedt
Tommy Boustedt

”Tar man bort känslorna så är det inte ishockey längre, då är det bandy på liten yta”, sa Tommy Boustedt nyligen.

Nu svarar bandysverige.

– Bandy är en sport fylld av känslor, säger Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson.

Det är lite med glimten i ögat, men även med en hel del allvar som Pär Gustafsson tar ton.

– Precis. Bandy är en sport fylld av känslor men huvudfokus är kanske inte på tacklingar där det ska smälla i varje situation, vi är en sport som fokuserar mer på fart, underhållning och spelskicklighet. Lirarnas sport. Hans uttalande kanske inte var helt genomtänkt. Vi tacklas inom bandyn också, dessutom i betydligt högre fart än vad som ofta händer i hockeyn, säger Svenska Bandyförbundets generalsekreterare.

Gustafsson syftar på Tommy Boustedts medverkan i podcasten Sportstudion nyligen.

– Hockeyns genomslag i Sverige kom under 1940-talet, det var ju VM i Stockholm och då var vi en bandynation. Det folk gick i gång på var just det här med fart, fläkt och känslor. Det fanns ett visst mått av gladiatorspel inom ishockeyn. Det är det som gjorde att ishockeyn gick om bandyn och växte. Tar man bort känslorna så är det inte ishockey längre, då är det bandy på liten yta, sa Boustedt då.

Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson
Svenska Bandyförbundets generalsekreterare Pär Gustafsson

”Förstår att han inte vill angripa”

Pär Gustafsson igen.

– Jag förstår att Tommy inte vill angripa bandyn på något sätt, men det var roligt för oss att klargöra att vi har en lite annan syn på den här biten, säger han.

– Bandy är en sport med fart och fläkt, där väljer vi att försöka skapa våra känslor. Smälla på lite mer är hockeyns bit, men en sport utan känslor… då blir det inte bandy utan något annat. Bandyn är definitivt en sport fylld med känslor.

Gustafsson har inte pratat med Boustedt själv men passar på att skicka en liten passning tillbaka när han ändå får frågan.

– (skratt) Man kan väl säga så här, jag låter Tommy och ishockeyn fokusera på att buffla vidare för att skapa känslor, medan jag som generalsekreterare vill skapa känslor genom att bjuda vår publik på underhållning via spelskicklighet, teknik och fart och de bitarna. Det är väl det jag vill kontra med.

Villa Lidköping firar SM-guldet i april tidigare i år.
Villa Lidköping firar SM-guldet i april tidigare i år.

”Vi hälsar honom välkommen”

Ska du bjuda med honom på en match i vinter och motbevisa honom?

– Jag lovar fri entré till en av våra matcher om han är sugen på att kolla på en sport fylld med känslor, där inte det primära fokuset är på hårda tacklingar. Tommy är så klart oerhört välkommen att följa med och se en bandymatch när vi drar i gång i vinter. Vi hälsar honom varmt välkommen.

Vad kommer han få se då?

– En sport fylld med känslor, lirare, oerhört duktiga tjejer och killar med fina handleder, klubbteknik och en enorm skridskoteknik som gått framåt jättemycket de senaste åren. Han kommer få underhållning i 90 minuter, det vågar jag utlova.

Bandysäsongen närmar sig. Pär Gustafsson längtar.

– Att äntligen få tillbaka publiken är helt fantastiskt, det känns som en liten nystart för oss. Det är bara positiva känslor i hela bandysverige, avslutar han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN