Vettels protest: ”Agera nu eller simma senare”

Sebastian Vettel vill se krafttag i kampen mot klimatförändringarna.

Inför Miamis GP klev han ut på förarpresentationen i en t-shirt med budskapet:

”Miami 2060. Första undervattens-GP:n. Agera nu eller simma senare”.

Sebastian Vettel har inte direkt blivit en världsstjärna genom att källsortera. Men att F1 är långt i från en miljövänlig cirkus hindrar inte den fyrfaldiga världsmästaren från att oroa sig för klimatet. När F1-turnén gör ett historiskt första stopp i Miami valde han att peka på just Floridastadens dystra framtidsutsikter.

En studie från USA:s regering visar att vattenhöjningen kommer bli kritisk framåt just 2060.

”Kommer få betala priset”

– Det här handlar inte om mig, det handlar om oss alla. Det här är något väldigt speciellt för vi kommer stå i vatten här om 40 år. Och det är alarmerande och överraskande att ingen vet eller att ingen bryr sig, säger han till Bild efter förarpresentationen.

Vettel är känd för att gärna lyfta och protestera mot olika saker i samband med Formel 1-tävlingar och har bland annat kampanjat mot nedskräpning och andra miljöfrågor tidigare.

Just området där tävlingarna avgörs, Miami Garden, är ett låginkomstområde som sannolikt kommer drabbas hårt av vattenhöjningen.

– Det är folket här som kommer få betala priset först och de har inte råd med något annat, säger Vettel som också kör F1-tävlingarna i en specialdesignad hjälm med ett liknande budskap och en ditmålad snorkel.

Starten för Miamis GP går 21.30 under söndagskvällen. Då ska bilarna susa förbi en konstgjord marina där båtar ligger och guppar i fejkvatten som är gjort av plast.

– Det är närmast surrealistiskt att man bygger en fejkmarina här när man vet vad framtiden kommer att komma med, säger Vettel till Bild.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.