Ska ha möte efter stjärnornas avhopp: ”Funnits en irritation”

Nyheten om Frida Karlsson och Maja Dahlqvist avhopp från landslaget slog ner som en bomb.

Nu ska ledningen ha ett möte med landslagsåkarna för att se över den svenska modellen.

– Det har funnits en irritation som byggts upp över tid, säger längdchef Lars Öberg.


PLUS: Bergström efter stjärnornas avhopp: De ljuger och alla vet det


Frida Karlsson och Maja Dahlqvist kommer inte att tillhöra landslaget denna säsong. Åkarna kommer att träna på egen hand efter att de inte kommit överens med svenska skidförbundet om sina avtal. 

Det handlar framför allt om att Karlsson och Dahlqvist inte vill delta på landslagsläger under försäsongen. 

– Det handlar egentligen inte om avtalet i sig. Vi var beredda att kompromissa, kan vi få fler dagar på hemmaplan och kanske skippa läger så behöver vi inte ha någon ersättning. Vi är lite besvikna, sa Karlsson till Sportbladet efter beskedet. 

Karlsson var också besviken på att beslutet kommunicerade direkt under gårdagskvällen bara timmar efter att dialogen strandat. 

– Naturligtvis tycker jag också att det är tråkigt att vi inte kommer överens. Båda parter har ansträngt sig för att hitta en lösning, även Frida och Maja. Vi har minskat på lägerdagar och gett dem möjlighet att ta med sina privata tränare. Men vi har tolv andra A-lagsåkare som skrivit under ett avtal där lägernärvaro som är en väldigt central del i den svenska modell som gjort oss så framgångsrika, säger längdchef Lars Öberg.

”Har exploderat”

Landslaget samlas i Falun under tisdagen för en kickoff. Redan då kommer ledningen att sätta sig ner med åkarna för att diskutera hur åkaravtalen ska se ut framöver. 

– Det har funnits en allmän kritik mot hur åkaravtalen är utformade. Vi har gjort en ganska stor revidering och alla utom Maja och Frida har skrivit på. Men det är jag inte nöjd med, de aktiva måste bli sedda och hörda och kunna vara med och påverka. Jag är ganska ny på den här tjänsten, men den bild jag har fått är att det funnits en irritation som byggts upp över tid där man uttryckt åsikter om att vi ger åkarna för lite betalt och ställer för höga kommersiella krav. Det har varit uppe länge och fått bränsle och exploderat nu. Jag kommer att sätta mig med de aktiva och se över hur landslagsverksamheten och avtalen mellan åkare och förbund ska se ut.

I Karlsson och Dahlqvists fall handlar det dock inte om pengar. 

– Vi har kunnat höja ersättningen och gjort en del förbättringar i avtalen och de flesta var tillräckligt nöjda för att skriva på. Men i deras fall var det delen med närvaro på läger som var det sista. Vi kunde inte komma längre än så här och där hamnar vi tyvärr, säger Öberg och fortsätter: 

– Vi tror på den här modellen och helheten är väldigt värdefull. Sedan kan den kanske behöva revideras och göras om. Men inte till den här säsongen, även om vi redan nu ska börja prata om det. Det blir ett vitt papper och vi ska verkligen våga ifrågasätta oss själva och lyssna på de aktiva.

Får ta del av bonusar

Du är öppen för att skrota den här modellen trots att ni anser att den ligger bakom framgångarna? 

– Inte över en natt. Men vi måste ständigt våga utvärdera och ifrågasätta oss själva. Jag tror att vi måste bli bättre på att lyssna på de aktiva och deras perspektiv. Vi kan inte hitta 14 individuella upplägg utan det måste bli en kompromiss. Det är den modellen vi har i grunden som gjort oss framgångsrika och jag har svårt att se att vi ska bryta sönder den helt och hållet. 

Karlsson och Dahlqvist kommer att tävla i landslagsdräkten under vintern trots att de valt att stå utanför landslaget. De kommer också att få ta del av landslagets bonusar vid eventuella pallplatser, något Charlotte Kalla inte fick när hon körde en egen satsning. 

– De kommer behöva skriva på ett kortare avtal redan innan första världscupen och det bygger på att man måste exponera skidförbundets sponsorer. Det kan ha varit så att man inte fick bonusar förut, men har man presterat bra så ska man ha det även om man av olika skäl inte är med i landslaget. Det känns inte rättvist annars, säger Öberg. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.