Svensk omvald – flera länder rasar

Publicerad 2022-06-18

Svenske mångmiljardären Johan Eliasch, 60, blev omvald som ordförande i internationella skidförbundet Fis.

Nu rasar flera förbund och anmäler processen till idrottens skiljedomstol Cas.

– Förfarandet bakom valet var ett skämt, säger den schweiziske förbundstoppen Diego Züger enligt SVT.

Förra sommaren röstades Johan Eliasch fram som ny ordförande internationella skid- och snowboardförbundet Fis.

Den gången var han en av fyra kandidater.

Vid omvalet i år var han den enda.

Kongressen hölls i Milano i slutet av maj och blev minst sagt stormig. Flera delegater valde att lämna mötet innan valet ens inletts då de ansåg att processen var odemokratisk, skriver Inside the Games.

Nu tas det hela ett steg längre.

”Ett skämt”

Fyra av de tyngsta förbunden – Schweiz, Tyskland, Kroatien och Österrike – väljer att anmäla omvalet till idrottens skiljedomstol Cas.

– Förfarandet bakom valet var ett skämt. Ett val där den enda giltiga rösten är ett ”ja” stämmer inte överens med vår syn på lagen, säger Diego Züger, vd i det schweiziska förbundet, enligt SVT.

– Valet var som hämtat från en scen i tv-serien Mupparna, säger schweiziske ordföranden Urs Lehmann.

– Det var bara en fars, säger tyska förbundets vd Stefan Schwarzbach.

Fick stående ovationer

70 av 100 delegater röstade ja till Johan Eliasch och enligt Inside the Games fick svensken en stående ovation när röstningen var avgjord.

Men vissa stornationer var alltså märkbart irriterade.

Enligt Inside the Games grundar sig missnöjet i Eliaschs planer att skapa en centraliserad marknad inom Fis, vilket skulle leda till minskade intäkter för enskilda nationsförbund.

Efter kongressen sa Eliasch så här om kritiken:

– Jag har ett ansvar att säkerställa välfärden för alla nationsförbundet, inte bara ett fåtal av de mest privilegierade.

God för 30 miljarder

Johan Eliasch är född och uppvuxen i Djursholm utanför Stockholm men har bott i London i mer än halva sitt liv. Han äger det stora skid- och tennismärket Head. Förra året uppgav Sunday Times att han var god för 30 miljarder kronor.

Vid sidan av skidvärlden har Eliasch haft mängder av uppdrag i brittiska och internationella organisationer. Han har också grundat organisationen Cool Earth som jobbar med att bevara regnskogen.

Sportbladet har sökt Johan Eliasch för en kommentar.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln