Tour de Ski

Ebba Andersson tvåa 10 kilometer klassiskt

Av: 

Felix Tornberg

Hugo Månsson

Cesar Fältskär

SPORTBLADET

LENZERHEIDE/STOCKHOLM. Det blev fiasko i sprinten – men nu är det glömt.

På Tour de Skis andra etapp tog Ebba Andersson Sveriges första pallplats.

– Det känns jätteskönt att jag är betydligt närmare där jag önskar vara formmässigt, säger hon.

Ingen anledning till att deppa efter tisdagens sprint, där de svenska damerna endast fick med sig Anna Dyvik, Johanna Hagström och Moa Lundgren från prologen.

I Tour de Skis andra etapp i schweiziska Lenzerheide, 10 kilometer klassiskt, fick Sverige sin första pallplats.

Frida Karlsson, storfavorit på sträckan, rusade ur startfållan som driven av revanschlusta. Hon kopplade greppet redan vid den första mellantiden. Den närmsta utmanaren så långt var landslagskollegan Ebba Andersson, med startnumret precis före Karlsson.

Ryckte ifrån i backen

Till den andra mellantiden hade ledningen minskat gentemot det övriga startfältet, men svenskarna visade inga tecken på att tryta. Starkast av alla såg Andersson ut, som tryckte hårt i backen drygt halvvägs in i loppet.

Då hängde ingen med. Inte ens Karlsson.

Karlsson såg visserligen till att den svenska toppduon hölls intakt, men upp till Andersson visade stoppuret 13,7 sekunder. Ett avstånd som sedan bara växte till kollegan.

Finsk skrällseger

Men det fanns en som gick ännu snabbare i avslutningen. Finska Kerttu Niskanen hittade kraft som ingen hade i slutet och körde in som segrare. Hela 18 sekunder före Andersson, som blev tvåa. Från att Sverige såg ut att gå till dubbelt på pallen fick man nöja sig med en. Trea blev ryska Natalia Nepryaeva.

Efteråt var Ebba Andersson nöjd med sin pallplats.

– Det känns jätteskönt att jag är betydligt närmare där jag önskar vara formmässigt. Sen den absoluta formtoppen tänker jag att jag startar på. Det har varit planen hela tiden. Men jag är väldigt lättad att jag är betydligt närmare där jag önskar vara formmässigt, säger hon.

Du slår Frida (Karlsson) med ett par sekunder och blir bästa svenska?

– Jag är framför allt glad över att kroppen svarar betydligt bättre än den gjort tidigare. Sen har jag ingen aning alls om hur Frida upplevde det där ute. Jag försökte ha fokus framåt och inte bry mig om att jag hade henne en halv minut bakom startandes. Jag ville ta mig i mål så fort som möjligt.

Karlsson, då? Hon halkade allt längre ned på resultattavlan. Till sist fick hon nöja sig med femteplats.

– Det var tufft alltså. Jag tycker inte att kroppen riktigt är där, säger hon.

Vad är det som inte stämmer?

– Jag har tränat hårt under julen och uppehållet. Det ligger lite i planen att touren skulle vara en upptrappning, säger Frida Karlsson, som dock alltid har plan på seger.

– Jag går alltid in med inställningen att vinna loppen och att det ska kännas bra i kroppen. Men frågar du min tränare skulle han säga att det är väntat.

Norskt fiasko

Ett glädjeämne var i stället att förra årets segrare och tisdagens sprintvinnare Jessie Diggins hade en än sämre dag i spåret. Hon var över minuten långsammare än Niskanen, och tappar sin tourledning. Niskanen tar över, medan Andersson klättrar till en fjärdeplats, 48 sekunder efter. Karlsson är elva med en differens på en minut och 13 sekunder upp till Niskanen.

Norges inledning på touren har inte heller varit mycket att hurra för. På sprinten tog förvisso Mathilde Myhrvold en andraplats, men på den klassiska etappen var man långt efter. Anna Kjersti Kalvå var bäst med sin tiondeplats. Alla tre Weng var utanför topp tio, och OS-guldmedaljören på 10 kilometer fritt Ragnhild Haga var 29:a.

Charlotte Kalla slutade 22:a, 1:19 efter.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Tour de Ski

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Inget larv nu – så här måste SOK göra”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tour de Ski

Världscupen i längdskidor

Frida Karlsson

Ebba Andersson

Charlotte Kalla