Skidskytte

Dopad ryss ger Sverige nya bronsmedaljer

Av: 

TT

SPORTBLADET

Sverige får två nya mästerskapsmedaljer – tio år efter tävlingarna. Den ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov fälls för dopning och därmed tilldelas det svenska stafettlaget ett OS-brons från Vancouver 2010 och ett VM-brons från Chanty-Mansijsk 2011.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den före detta skidskyttestjärnan Jevgenij Ustjugov stängs av retroaktivt mellan 2010 och 2014 av Idrottens skiljedomstol (Cas), som har analyserat ryssens blodvärden och kommit fram till att han fått hjälp med att manipulera dem, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Den fällande domen gör att Ustjugov förlorar sina två medaljer (ett guld i masstart och ett brons i stafett) från OS i Vancouver 2010, samt de två silvermedaljer han plockade hem på VM i Chanty-Mansijsk 2011.

Kan överklaga

Ustjugov har tre veckor på sig att överklaga domen.

– Sverige kommer att få brons om den här domen står sig, säger Internationella skidskytteförbundets ordförande, svensken Olle Dahlin, till SVT Sport .

Björn Ferry var en del i det svenska skidskyttelandslag som kom fyra i herrstafetterna i OS i Vancouver 2010 och i VM året efter.

– Det är lagframgångar vi har blivit rånade på. Jag tycker det är bra. De som har fuskat ska åka dit, de ska aldrig känna sig säkra. Även om det nu snart har gått tio år sen OS i Vancouver, så tycker jag det är rätt, sade Björn Ferry till SVT Sport i vintras, i samband med att Internationella skidskytteförbundet startade den nya dopningsutredningen mot Ustjugov.

Det svenska stafettlaget vid OS i Vancouver 2010 – och nyblivna bronsmedaljörer: Fredrik Lindström, Björn Ferry, Mattias Nilsson and Carl-Johan Bergman.

Foto: NISSE SCHMIDT / TT

Anklagad tidigare

Redan i februari i år diskades ryssen av förbundet, sedan ett blodprov från 2014 hade visat sig innehålla anabola steroider. Man strök också Ustjugovs samtliga resultat mellan 2010 och 2014, då han avslutade karriären, och han blev av med sitt stafettguld från OS i Sotji 2014.

Den här gången anklagades han, utifrån analyser av hans blodvärden, för att ha använt "ett förbjudet ämne eller metod" mellan 2010 och 2014.

Ustjugov har även tidigare misstänkts för dopning, men friades då.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Domen kvarstår: Jenny Fransson stängs av fyra år

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte

Dopning

Björn Ferry