E-sport

E-sportförbundet nobbade: ”Tror inte de förstått”

Av: 

Erik Karlsson

Svenska laget Ninjas in Pyjamas vinner en turnering 2017.
Svenska laget Ninjas in Pyjamas vinner en turnering 2017.

SPORTBLADET

Padel, islandshäst och Friskis & Svettis föreslås bli egna förbund i RF.

Däremot nobbas e-sporten igen.

– Vi får se om det är vi som brustit eller Riksidrottsstyrelsen som inte förstått. Jag tror på det senare, säger Svenska E-sportförbundets ordförande Sammi Kaidi.

28–30 maj är det dags för Riksidrottsmötet där medlemmarna bland annat har möjlighet att rösta in nya medlemsförbund i RF.

Riksidrottsstyrelsen föreslår att Padelförbundet ska brytas loss från tennisen och bli eget, att Svenska islandshästförbundet väljs in och dessutom föreslår man att Friskis & Svettis ska bli ett eget förbund.

”Skicklighet avgör”

Nobben får funktionell fitness, juiijitsu, bridge, schack och e-sport.

Sammi Kaidi, ordförande i Svenska E-sportförbundet är besviken. Kanske framför allt på motiveringen:

”Riksidrottsstyrelsen anser att förbunden (det finns två red. anm.) vare sig i sina stadgar, i sina tävlingsregler eller sin ansökan tydligt har definierat vilken idrott eller vilka idrottsgrenar inom det vida begreppet e-sport som förbundet administrerar och bedriver. Således är det inte möjligt att bedöma medlemsansökan utifrån de villkor som finns i RF:s stadgar.”

– Vi har beskrivit vilka typer av spel som klassas som E-sport. Spel där skicklighet avgör, där flera tävlar mot varandra och som har avgränsningar i tid och form, säger Sammi Kaidi som nu tänker gå igenom övriga förbunds ansökningar och se om de gjort en tydlig beskrivning på samma sätt.

– Det ska bli spännande. Om det är vi som har brustit eller om det är Riksidrottsstyrelsen som inte riktigt förstått. Jag tror kanske på det senare.

”Inte kört”

Förbundet har inte gett upp hoppet ännu. Det är redan existerande förbund som har rösträtt på Riksidrottsmötet och han upplever att e-sporten i stort har fått ett uppsving under pandemin.

– Idrottsrörelsen har fått en annan förståelse för e-sport. Andra förbund har landat i att de förstår vår verksamhet mer nu men det känns inte som Riksidrottsstyrelsen har hängt med.

Förbunden är inte lika ”gubbiga”?

– Haha, jag vet inte om jag skulle säga gubbiga, men det krävs kanske lite mindre traditionellt idrottstänkande, säger Sammi Kaidi och lägger till.

– Vi har sett fall tidigare där styrelsen yrkat avslag men mötet gått emot. Det är inte kört än.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Sammi Kaidi.
Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: Ishockeyförbundet är en tomteverkstad

ÄMNEN I ARTIKELN

E-sport

Padel

Friskis & Svettis

Riksidrottsförbundet

Riksidrottstyrelsen

Schack