Världscupen i längdskidor

William Poromaa med i truppen till Ruka

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Calle Halfvarsson avstår världscupspremiären i Ruka.

Men med i truppen finns William Poromaa, 19.

– Han var en av de mest givna att ta ut, säger landslagschefen Anders Byström.

Två på femton klassiskt, etta på femton fritt.

Efter den lysande säsongsöppningen i Bruksvallarna förra veckan stod dörren vidöppen för WIlliam Poromaa till världscupens premiär i finska Ruka i helgen.

19-åringen har tidigare gjort tre starter i världscupen och som bäst kommit på plats 40. Nu får han en chans att förbättra det på fredagens sprint, lördagens femton kilometer klassiskt och söndagens jaktstart i fristil.

Åker med bantad trupp

– Jag vill inte lägga press på honom genom att säga ett resultat, men det han gjorde häromdagen visar att han håller hög klass redan nu. Vi ska ge honom tid att utvecklas. Men jag hoppas att han kan ta världscupspoäng, säger landslagschefen Anders Byström.

Var det svårt att välja om han skulle med till Ruka?

– Det var verkligen inte svårt utan självklart. Jag vet att han själv sa att han behövde göra något extra bra i söndags, men han hade nog varit med också utan den insatsen.

Sverige hade rätt att skicka tio herrar och tio damer till minitouren i Ruka. Men på grund av pandemin väljer de att åka med en bantad trupp på blott tretton åkare.

– Det är synd när vi har så många bra, men förutsättningen har varit en mindre trupp om vi över huvud taget ska åka. Det var inget val, det var tvunget att bli såhär, säger landslagschef Anders Byström.

Hanna Falk.
Hanna Falk.

”Hon var ledsen”

Två som stannar hemma är Calle Halfvarsson och Jens Burman.

– Calle och Jens har tillsammans med tränarteamet analyserat läget och för bägge två är VM det viktigaste denna säsong. I nuläget med skadekänning på Jens och uppträning för Calle bedöms det klokaste beslutet vara att de inte tävlar kommande helg, säger Byström.

På damsidan är Frida Karlsson, Ebba Andersson och förra helgens mest positiva överraskning Maja Dahlqvist med. Men Charlotte Kalla väntar på att få göra tävlingspremiär efter att ha testat positivt för covid-19.

Hanna Falk och Johanna Hagström, som främst är sprinters, är lämnade utanför truppen.

– Det är jättetufft. Det är åkare som kan vara på pallen i en världscupssprint. Men Hanna gjorde inget jättelopp på söndagen och har lite känningar i ryggen. Johanna fick inte den sprint hon ville på lördagen. Men vi vet vad de kan, så de kommer få chansen framöver. Johanna var ledsen, men det är så pass tufft i vårt damlag, säger Byström.

ANNONS

Kör vi över Norge? Sett över de åtta senaste mötena har Tre Kronor 39-10 i målskillnad. Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Snor du polarens plats, Frida Karlsson?” · Skidpanelen om stjärnans utspel

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

William Poromaa

Calle Halfvarsson