Hyllade George Floyd och gick vidare i US Open

Av: Filip Lindfors, TT

Publicerad:

Naomi Osaka, rankad nia i världen, tog med sig sju ansiktsmasker, med sju olika namn till US Open. På ansiktsmaskerna finns namn på de som fallit offer för polisbrutalitet och rasism i USA. Osaka hoppas få bära alla namnen i jakten på sin andra US Open-titel.

Foto: Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN

– Jag har faktiskt sju masker. Det är ganska ledsamt att sju masker inte räcker för alla namn. Förhoppningsvis går jag till final så ni får se alla, säger 22-åringen, som nu alltså har två namn kvar att hylla.

Igår bar hon George Floyds namn på masken. Sen gick hon vidare till semifinal efter att ha besegrat amerikanskan Shelby Rogers i två raka set, 6–3, 6–4.

– Ärligt talat så kände jag att hon hade övertaget eftersom jag aldrig tidigare hade slagit henne och det har satt sig i huvudet på mig, säger Osaka som senaste mötte Rogers 2017.

– Så ja, det är lite som en revansch, fortsätter hon.

Vill sprida medvetenhet

Naomi Osaka, som bott i USA sedan tre års ålder, har engagerat sig i Black Lives Matter-rörelsen och dess protester mot rasism och polisvåld i USA. I förra veckans turnering var hon på väg att bojkotta semifinalen i protest mot den senaste polisskjutningen, mot Jacob Blake i Wisconsin. Efter att semifinalen skjutits upp beslöt hon sig för att spela.

– Jag vill sprida medvetenhet, säger hon om beslutet att bära munskydd med offers namn.

– Tennis ses över hela världen och kanske är det någon som inte kände till historien om Breanna Taylor. Jag tror att ju mer folk känner till en historia, desto mer intresserade blir de av den.

Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Naomi Osaka, Japan, är vidare till semifinal i US Open.

Osaka säger att hon uppskattar att US Open-arrangören satt upp antirasistiska konstverk och Black Lives Matter-banderoller på de tomma läktarna.

– Det går åt rätt håll och det är många spelare som stödjer frågan. Det finns många röster som bidrar och det är verkligen skönt att se.

I semifinalen väntar nu amerikanskan Jennifer Brady, som tidigare besegrat Julia Putintseva, Kazakstan, i två raka set – 6–3, 6–2.

– Jag tycker att hon är en riktigt fantastisk spelare, hon har den variation som jag önskar att jag hade, så jag är lite avundsjuk, säger Osaka om nästa motståndare.

– Men ja, hon är supertrevlig och jag tror att det kommer att bli en riktigt tuff match.

Foto: Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN