”Jag har lidit enormt”

Janne Andersson om krisen i favoritklubben

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

avJohan Flinck

SPORTBLADET

Från mästare och Champions League-spel till jumbo i tredjeligan på fyra år.

Klubben i Janne Anderssons hjärta är i djup kris.

– Jag har lidit enormt de här senaste åren, säger förbundskaptenen.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Drott åkte ur allsvenskan i våra

Våren 2013 vann klassiska handbollsklubben Drott från Halmstad SM-guld för elfte gången och spelade i Champions League säsongen därpå.

Fyra år senare är man jumbo i tredjeligan (division ett södra).

Ett nästan obegripligt kraftigt och snabbt ras, där man förra året åkte rakt igenom allsvenskan, sedan ekonomin kollapsat, styrelserna avlöst varandra och spelarna lämnat. I dag spelar man i princip med ett juniorlag, som alltså parkerar sist i division ett med fyra förluster på fem matcher.

”Hoppas det är stopp nu”

Drott är klubben i fotbollsförbundskaptenen Janne Anderssons hjärta. Andersson kommer från Halmstad och Bengt Johansson, den legendariske förbundskaptenen i handboll som kommer från Drott, var hans idrottslärare i skolan och har varit hans förebild som ledare.

– Som supporter lider man något oerhört. Jag har lidit enormt de här senaste åren, suckar Andersson när Sportbladet frågar honom om Drott.

– Jag hoppas att det är stopp nu, att man fått lite ordning på det, framför allt ekonomin, Att man kan börja bygga något igen i stället för att bara rädda saker.

– För det finns en tradition och ett intresse i Halmstad som gör att det inte är omöjligt att komma tillbaka på något sätt. Det tror jag inte, men det kommer att ta några år innan man kan bygga något igen, säger Andersson.

”HBK:s riktning är bra”

Ljusglimten i Drott är damerna, som i våras tog sig upp i allsvenskan, den näst högsta serien.

– Jag var och hejade på tjejerna när de var på Lidingö och kvalade upp till allsvenskan. Det var jätteroligt. Så det finns ljuspunkter i att vara supporter också men helheten har varit jobbig de senaste åren.

Halmstadsidrotten har haft ett tungt åt. Häromveckan åkte Halmstads BK, där Andersson var tränare i 13 år, ur allsvenskan.

– Som det blev så blev det inte helt ologiskt. Man får bygga vidare på klassiskt HBK-manér, som jag tycker att man gjort de senaste åren, med unga, egna spelare. Jag tycker ändå att riktningen är bra och hoppas med det grundintresse som finns i Halmstad kring fotbollen så finns det alla möjligheter att ta sig tillbaka igen.

Landslaget under Janne Andersson 00:24