del Potro försvarade titeln i Stockholm

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2017-10-22

del Potro tackar publiken efter segern.

Juan Martin del Potro trivs i Stockholm.

För andra året i rad vann han ATP-turneringen i den svenska huvudstaden.

Servekanonen från Argentina besegrade Grigor Dimitrov, Bulgarien, med 6–4, 6–2.

– Otroligt att komma tillbaka hit och försvara den här stora bucklan, säger vinnaren i segertalet.

Juan Martin del Potro är mer skadeförföljd än de flesta spelarna på tennistouren. I början av förra året var han rankad så lågt som 1045 efter två år där han begränsades till ett tiotal matcher på grund av flertalet handledsoperationer. Men sedan dess har argentinaren sakta men säkert tagit sig tillbaka till toppen.

Särskilt bra verkar 29-åringen trivas i Stockholm. Här har han nu vunnit de två senaste av sina totalt 20 titlar. I årets final stod 2013 års mästare, förstaseedade Grigor Dimitrov, för motståndet.

Tung serve

Den 198 centimeter långe del Potro är känd för tunga slag och servar och finalen utspelade sig framför allt från baslinjen. Framför allt serven var ett vinnande vapen i Kungliga tennishallen. Medan Dimitrov noterades för två dubbelfel redan i sitt första servegame och bjöd på flera misstag i matchen, var del Potro nästan felfri med sin serve. När Dimitrov stack upp slogs han tillbaka av projektiler i hastigheter över 200 km/h.

del Potro stod för det enda servegenombrottet i första set, fram till 3–2, och släppte själv bara till en breakboll. När del Potro servade för första set vid 5–2 gick Dimitrov fram till 30–0, men den regerande mästaren svarade med fyra stenhårda servar som bulgaren inte kunde stå emot.

I andra set bröt del Potro tidigt fram till 2–1. I nästkommande game vann den mer allsidige Dimitrov matchens längsta duell, till dagens högsta jubel i Kungliga, och skaffade sig en breakboll. Men del Potro tog sig återigen ur knipan med serven. Han bröt även fram till 5–2 och servade sedan hem matchen.

– Min bästa match den här veckan kom i dag och jag känner mig nöjd med det, säger vinnaren.

En miljon

Dimitrov har tagit sju ATP-titlar genom åren – tre av dem i år – och gör sin kanske bästa säsong. En finalseger hade garanterat honom en plats i det säsongsavslutande ATP-slutspelet i London om två veckor. De åtta högst rankade spelare får en plats och Dimitrov är rankad åtta, dessutom har Andy Murray (3) och Novak Djokovic (7) avslutat sina säsonger i förtid.

Vinnaren i Stockholm belönades med strax över en miljon kronor i prispengar. Förloraren fick nöja sig med drygt 530 000 kronor.

Dubbeltiteln vann Oliver Marach, Österrike, tillsammans med Mate Pavic, Kroatien. Paret vann finalen mot Aisam-Ul-Haq Qureshi, Pakistan, och Jean-Julien Rojer, Nederländerna, med 3–6, 7–6, 10–4.