Meyers är blind och döv – tvingas åka själv till Paralympics

Becca Meyers.
Becca Meyers.

Becca Meyers får inte ha med sig en personlig assistent till Paralympics, trots att hon är blind och döv.

Nu ställer den amerikanska simmaren in sin medverkan.

– Jag skulle älska att åka till Tokyo, detta har varit väldigt tufft för mig, säger hon till Washington Post.

I Rio 2016 tog Becca Meyers tre guld på Paralympics. I Tokyo kommer hon inte ställa upp alls.

Meyers föddes med Ushers syndrom och har varit döv sedan födseln. Successivt har hon också blivit av med sin syn. För att klara sig i vardagen och som elitidrottare har hon en personlig assistent, hennes mamma Maria Meyer.

Men på grund av coronarestriktioner fick Maria Meyers inte tillåtelse att följa med till Tokyo. 26-åringen tvingades åka själv.

– Hon har ägnat sitt liv åt det här. Det är oacceptabelt, det är hjärtskärande. Hon är livrädd för att åka själv. Och jag menar livrädd, ligger ihoprullad till en boll och skakar, berättar mamma Meyers för Washington Post.

”Inte kunnat sova”

På grund av beslutet kommer den trefaldiga guldmedaljören från 2016 inte delta vid Paralympics i Tokyo.

– Jag har inte kunnat sova, jag har varit så stressad. Jag har inte kunnat vara mitt bästa jag. Jag vet att jag kan vara det med resurserna som jag behöver. Det har fungerat i fyra år, säger Becca Meyers själv.

Att Maria Meyers inte får åka med till Tokyo har meddelats av Paralympics kommitté. De görs inga sena ändringar kring vilka som är tillåtna att resa till spelen, förutom för idrottare och nödvändig personal.

– Jag sympatiserar helt med era bekymmer och önskar att vi kunde hitta en lösning, har Rick Adams vid Paralympics kommitté sagt till familjen, som själva menar att kommittén har haft sedan februari på sig att lösa problemet.

Amerikanska simmartruppen är på 34 aktiva. Med dem reser en personlig assistent.


Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.