Mick Schumachers fina hyllning till pappa Michael

Mick Schumacher ska starta säsongen som kan avgöra hans framtid.

Nu skriver han ett personligt brev om sina djupa tankar och hur han inspirerats av den störste av dem alla.

Pappa Michael.

När Formel 2, den högsta supportserien till Formel 1, startar i Österrike om en vecka bär Mick Schumacher en stor press på sina axlar. 21-åringen som är en del av Ferraris driver Academy vet att årets säsong kan avgöra hans framtid.

– För mig handlar det andra året om att minimera mina misstag, se till att jag inte gör några onödiga felbedömningar och att jag blir bättre på att beräkna riskerna, skriver han i ett öppet brev, publicerat av en av hans personliga sponsorer.

– Jag vet att det är ett mycket viktigt år för min utveckling och min framtida karriär, men jag är redo för det.

Skriver om relationen

Mick Schumacher föddes 1999, ett år innan Michael Schumacher vann sin tredje VM-titel, hans första med Ferrari. Pappa Michael är tidernas mest framgångsrika F1-förare och han stöttade länge Micks karriär på plats, men efter den svåra skidolyckan vintern 2013 har hans hälsotillstånd gjort att han inte längre kan närvara under sonens aktiviteter.

Trots det betyder Michael Schumachers engagemang fortfarande enormt mycket för hans son. I brevet, som har fått rubriken ”My way trough” (Min väg igenom), skriver Mick Schumacher själv om sin karriär och sin relation till fadern.

– Folk såg den berömda sidan av min pappa i tidningarna och jag förstår det. Han vann fem VM-titlar i rad, den första året efter jag föddes och det är rätt häftigt, eller hur? Men jag såg aldrig på min pappa som ”världens största racerförare”. Han var, och framförallt så är han, min pappa. Jag tar inte någon av de sakerna som han har lärt mig för givet, skriver Mick Schumacher.

– En av de sakerna är att jag alltid ska stå med båda fötterna på jorden. Aldrig lyfta för högt eller sjunka för djupt.

Det är ett mycket personligt och väldigt sällsynt uttalande från Mick Schumacher, som precis som sin pappa väljer att hålla privatlivet just privat. Även om han startade sin karriär tidigt tog det flera år innan allmänheten fick upp ögonen för honom. En av anledningarna var att Mick tävlade under sin mammas flicknamn.

– Jag insåg tidigt att jag ville bli F1-förare. En mästare, skriver Mick Schumacher.

Mick Schumacher.
Mick Schumacher.

”Jag måste det”

– Jag använde olika namn för att inte någon skulle upptäcka mig och för att jag skulle kunna bli allt bättre utan att hela tiden vara min fars son. Ärligt talat så känner jag ingen press av att bära familjens namn eller göra precis det som pappa gjorde. Den största pressen lägger jag på mig själv, när jag tänker på vad jag gjorde för misstag och vad jag kan förbättra.

Inför årets säsongstart, som i nuläget består av åtta tävlingshelger, vet han om att han behöver prestera för att vandra vidare mot Formel 1 och sina personliga mål.

– Mitt team Prema är redo. Min familj och mina vänner ser till att jag håller mig på marken och kan fokusera, skriver Mick Schumacher.

–Jag tror på det jag gör. Jag måste det, för jag har inte gett mig själv något annat alternativ. Jag älskar det jag gör och jag har gjort det under 18 år av mitt liv. Nu är jag 21 år gammal. Jag kommer inte att sluta innan jag står högst upp på prispallen.

VD:n tror på 16 lopp - Läs F1-bloggen för det senaste snacket

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.