Motorsport

Skärpning slarvputtar!

Av: 

Anna Andersson

Max Verstappen.
Max Verstappen.

SPORTBLADET

Bottas, Verstappen, Leclerc och Vettel - nu måste ni skärpa er.

Ingen slarvputte kommer någonsin att besegra Lewis Hamilton i kampen om VM.

Det är tre veckor sedan F1 startade säsongen och den inleddes med att Lewis Hamilton gjorde misstag, fick bestraffningar och såg mänsklig ut.

Det var då.

Nu har ytterligare två VM-deltävlingar passerat - och Hamilton är tillbaka i VM-ledningen. Han är lika fokuserad och målmedveten som han har varit vid majoriteten av tävlingarna de senaste sex säsongerna. Det är en mardröm både för F1 och för hans konkurrenter.

För samtidigt som Hamilton tycks växa och hitta det fokus som kännetecknat honom sedan han kom till Mercedes lyckas konkurrenterna slarva, tabba sig och fokusera på helt fel saker.

Körde in i sin kollega

Ferrari har en bil som är ljusår från Mercedes och verkar ha så stora problem med bilen, ledningen och förarna att det inte har någon möjlighet att konkurrera med en Lewis Hamilton och ett Mercedes som levererar vecka efter vecka. Förra veckan satsade Charles Leclerc allt på fel ställe och körde in i sin kollega Sebastian Vettel, i Ungern blev båda förarna varvade av Hamilton. Det håller naturligtvis inte hos ett team som drömmer om den första VM-titeln i förar-VM sedan 2007.

Red Bull och Max Verstappen hade en förhoppning om att leda VM efter två lopp på hemmaplan och ett i Ungern, men istället handlade den första helgen på Red Bull Ring om problem med tillförlitligheten och vad gjorde Verstappen i Ungern?

Jo, han kraschade redan under uppvärmningen. Han tappade kontrollen över sin bil på den blöta vägbanan och skadade så väl framvinge som hjulupphängning innan start. Det var ett mirakel att teamets mekaniker ens lyckades få bilen i ett körbart skick till dess att starten skulle gå. Därefter gjorde han visserligen en bra start och slutade loppet som tvåa , men han var inte i närheten av att kunna hota Hamilton.

Detaljerna måste sitta

Då återstår den enda konkurrenten som kör i likvärdigt material - Valtteri Bottas. Han inledde säsongen med en imponerande seger i Österrike, men i Ungern missbedömde han starten helt och förstörde alla möjligheter till att kunna utmana om segern. Det är misstag, absolut. Det kan hända, absolut.

Men allt det som jag nämnt ovan är detaljer som måste sitta för den som vill besegra Lewis Hamilton.

Han är ingen vanlig förare. Han är den förare som är på väg att tangera Michael Schumachers rekord och som mycket väl kan radera ut dem allihop. Han har dessutom ett team i ryggen som gjort allt rätt sedan 2014 och som inte lämnar någon detalj åt slumpen. Den enda förare som lyckats utmana Hamilton sedan 2014 är Nico Rosberg. Han körde också för Mercedes, hade samma stöd och offrade allt för att besegra britten. Han gav allt, oavsett om det var en juste och renhårig fajt eller en betydigt mer smutsig kamp mellan två vinnarskallar.

Han lyckades ta sig in under Hamiltons skinn. Han lyckades utmana honom och tvinga fram misstag. Han gjorde det under en säsong - därefter var han mentalt så slut att han lade ner karriären.

Lewis Hamilton är på väg mot sin sjunde VM-titel. Det är en oerhörd bragd och den som vill utmana honom måste prestera. Varje dag - året om.

Så skärpning slarvputtar. Det är dags att leverera så att VM lever längre än tre race.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

RANKNING: Så står sig teamen inför F1 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Lewis Hamilton