Världscupen i längdskidor

Golberg vann SkiTour 2020

Av: 

Malin Wahlberg

Anna Rydén

SPORTBLADET

TRONDHEIM/STOCKHOLM. För fyra år sedan var han nära att sluta. 

Nu står Pål Golberg som segrare i Ski Tour 2020 efter en rysk vallabom.

– Jag hade inte vågat tro det innan touren, säger norrmannen.

Alexander Bolsjunov gick ut i ledning på den sista etappen av den svensk-norska touren. Men efter en rysk vallabom var Pål Golberg i kapp tidigt. Norrmannen lämnade också ryssen bakom sig och tog segern i touren.

Bolsjunov fick släppa hela fem norrmän förbi sig och kastade skidorna när han lämnade målområdet.

– Jag såg på start att han hade valt fel skidor och fick en liten bismak av det. Men det är en del av spelet. Jag tyckte att det var ett märkligt val, men det är inte lätt att säga, säger Golberg. 

Stod för en jättekollaps

Golberg vann såväl ett distanslopp som två sprinttävlingar 2013/2014. Men i VM stod norrmannen för en ”Brinkkollaps” i teamsprinten. Han och Petter Northug var stora favoriter till guldet, men Golberg tog sig knappt framåt i semifinalen och laget åkte ut.

– Jag har i så många år ångrat att jag inte tackade nej till platsen, för jag hade varit sjuk innan mästerskapet. Jag kom in med bra och blev femma på sprinten, men det var en 22-åring som inte var helt ärlig med sig själv och andra, säger Golberg till VG.

Northug gick ut och försvarade Golberg, men själv hade han svårt att hantera tänkarna på vad folk tänkte och tyckte om honom.

”Närmare än jag vågat tänka på”

Sedan kom sjukdomen. Golberg drabbades av mykoplasma och karriären gick utför. 2016 petades han från landslaget och det var nära att det blev slutet. 

– Närmare än jag vågar att tänka på nu. Jag sa till några kompisar att jag inte tycker att det är kul längre. Men jag började att träna för mig själv. Jag var mycket på höjd, hade en bra plan och gjorde det jag ville göra. 

Det var början på vändningen. Golberg kom tillbaka och den här säsongen har varit bättre än någonsin. Det blev en andraplats i sprinten under världscuppremiären i Ruka och i Ski Tour 2020 tog han karriärens första tourseger.

– Det är det största jag varit med om i min sportsliga karriär. Jag hade inte vågat tro det innan touren, säger han.

Hur skulle du beskriva skillnaden nu och för fyra år sedan?

– Det är stor skillnad i resultaten, men det är inte så långt ifrån att vara en dålig skidåkare och en bra skidåkare. Det är små marginaler, även om tidsmarginalerna säger annat. 

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Världscupen i längdskidor

LÄS VIDARE

Petter Northug har varit på glid sedan 2011

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Längdskidor