Så ska Vasaloppsskandalen från 2016 undvikas

Håll koll på din omgivning.

Det är Vasaloppets sportchef Tommy Höglunds råd inför söndag för att undvika rubrikerna från 2016 då Britta Johansson Norgren blev hindrad på upploppet.

– Grundförutsättningen är att visa hänsyn, och vara observant. Sen finns det en tydlig regel om att man inte får hindra en annan deltagare, säger han.

I de senaste årens Vasalopp har damsegraren kunnat defilera över upploppet i Mora. Mellan 2017 och 2019 har marginalen varit 1.38, 4.41 respektive 3.47 minuter.

Hindrades på upploppet

Annat var det 2016. I en sekundstrid på upploppet blev Britta Johansson Norgren hindrad av flera manliga åkare, och Katerina Smutna kunde passera mållinjen som vinnare.

– Hade jag förlorat på upploppet för att hon var starkare hade det känts bättre. Nu är det tråkigt att det avgjordes så här, sa svenskan då.

– Vi har värderat situationen och tittat på vad vi skulle kunna göra åt det, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund om det olyckliga upploppet.

Britta Johansson Norgren snuvades på segern 2016.
Britta Johansson Norgren snuvades på segern 2016.

Snöbristen påverkar inte

Men ett tidigare förslag om att låta damerna starta före herrarna är inte aktuellt enligt Höglund. Skulle snö börja falla under loppet skulle det vara omöjligt för damtäten att hålla undan i det tröga föret.

Vinterns snöbrist har gjort att Vasaloppsspåren har varit svåra att få bukt med. Något som, enligt Tommy Höglund, inte kommer att påverka en eventuell spurtuppgörelse.

– Igår körde vi på lite extra snö. Från Evertsberg kommer det vara tre bra spår in mot Mora, men sista 1,5 km före mål är det fyra spår precis som det brukar vara. Sen blir det fem på upploppet, säger han.

”Visa hänsyn och var observant”

Även om spåren är i bra skick handlar det i slutändan om att vara uppmärksam och visa respekt för övriga åkare, både herrar och damer, för att 2016 års diskussioner inte ska upprepa sig.

– Grundförutsättningen är att visa hänsyn, och vara observant. Om man som kille har en TV-skoter nära sig så kan man räkna med att man är nära ledande dam. Sen finns det en tydlig regel om att man inte får hindra en annan deltagare, säger han och fortsätter:

– Jag tror att alla är så medvetna om de här grejerna nu så jag tror inte det kommer hända igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.