Naomi Osakas Ikeasvar efter kritiken

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Foto: Lee Jin-man / TT

Naomi Osaka har uttryckt sig starkt på sociala medier kring George Floyds död.

Och tennisstjärnan ger en känga till de som tycker att idrottare ska hålla sig ifrån politik.

– Med den logiken får de som jobbar på Ikea bara prata om ”GRÖNLID”, skriver 22-åringen på Twitter.

Naomi Osaka, som slog igenom då hon vann över Serena Williams i US Open-finalen 2018, var ifjol världens högst betalda idrottskvinna och drog in 390 miljoner kronor.

Efter George Floyds uppmärksammade död efter ett brutalt polisingripande har Osaka, likt flera andra idrottare, använt sina sociala medier för att lyfta frågan om rasism och hur folk agerar och reagerar – eller inte – just nu.

Använder Ikea som exempel

Den tvåfaldiga grand slam-vinnaren verkar ha fått en del kommentarer om att idrottare ska hålla sig till just idrott istället för att blanda sig i politiken.

Osaka ger svar på tal – med en Ikealiknelse.

– Jag hatar när folk säger att idrottare inte ska engagera sig i politiken utan bara underhålla. För det första handlar detta om mänskliga rättigheter och för det andra, vad ger dig mer rätt att prata än mig? Med den logiken får de som jobbar på Ikea bara prata om ”GRÖNLID”.

Gauff protesterat

Osaka är inte den enda amerikanska tennisstjärnan som engagerat sig. Tonårsstjärnan Coco Gauff deltog i onsdags i protester i Florida och höll ett tal där hon sa att hon var ledsen över att protestera av samma anledning som hennes mormor gjorde för flera decennier sedan.

– Det är så sorgligt att jag är protesterar mot samma saker som hon gjorde för över 50 år sedan, sa 16-åringen.

LÄS VIDARE

Publicerad: