Charles Leclerc tog första segern i formel 1

Nu är Charles Leclerc en av de stora.

Han har vunnit sitt första F1-lopp och Ferraris första seger för säsongen.

– På ena sidan är det en barndomsdröm som blivit sann, å andra sidan har det varit en fruktansvärd tuff helg, säger Charles Leclerc.

– Jag har förlorat en vän och tillägnar honom segern.

Charles Leclerc har länge varit en stor talang inom racingen, men han har haft en fruktansvärt svår väg till toppen. Även om han vann supportserierna GP3 och Formel 2 som debutant, körde till sig en plats hos Ferrari under sin debutsäsong i Formel 1 och vann ett race under sin andra säsong i teamet så har han tvingats vandra en mycket tuff väg för att nå framgången. Hösten 2014 skadades hans mentor och gode vän Jules Bianchi svårt under Japans GP i F1 och fransmannen avled den påföljande sommaren.

– Jules var som en bror för mig, han har varit enormt viktig för min karriär, har Leclerc berättat för Sportbladet.

– Vi visste att det skulle vara väldigt svårt för honom att komma tillbaka till ett normalt liv, men så länge han levde fanns naturligtvis hoppet. När vi förlorade Jules var det väldigt tungt.

Två år senare avled även Leclerc pappa och i går förlorade han ytterligare en nära vän när Anthonie Hubert omkom under ett lopp i supportserien Formel 2.

– Jag tävlade med honom, det var han, jag och Esteban Ocon. Han körde det första racet jag tävlade i, han var en vän, säger Charles Leclerc efter loppet i Belgien.

Charles Leclerc första seger i F1

Men trots de svåra omständigheterna kunde han koncentrera sig på racingen och på den uppgiften han hade.

På att vinna Belgiens GP från pole position.

Han var snabbast i starten och han behöll ledningen trots att säkerhetsbilen kallades ut redan på det första varvet efter en incident mellan Max Verstappen och Kimi Räikkönen. Därefter fortsatte monegasken att köra säkert i täten.

Bakom honom gick kollegan Sebastian Vettel först in i depå, men den strategin gjorde att han varken kunde hota Leclerc eller någon av Mercedes båda förare. I täten höll Charles Leclerc undan, även om Lewis Hamilton jagade honom ända in i mål.

”Svårt att njuta av segern”

Det gav Charles Leclerc hans första seger i Formel 1.

Och Ferraris första seger för säsongen.

– Det är första segern i formel 1, men det är svårt att vara glad en dag som denna. Samtidigt är det en dröm som blivit sann, säger Charles Leclerc.

– Det är ändå svårt att njuta av segern.

Leclerc vann före Mercedes VM-ledare Lewis Hamilton och teamets VM-tvåa Valtteri Bottas. Sebastian Vettel slutade fyra och Alex Albon var femma i sitt första lopp för Red Bull.

Redan nästa helg avgörs Italiens GP på Ferraris hemmabana i Monza.

F1-bloggen - med tronskiftet hos Ferrari

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.