Judo

Hotades av egna landet mitt under VM – nu flyr han

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Iraniern Saeid Mollaei, 27, såg ut att kunna uppfylla sin dröm om att försvara sitt VM-guld i judo.

Men mitt under tävling kom storpolitik emellan. Nu flyr han sitt hemland för att han fruktar sin och familjens säkerhet.

– Jag är rädd, säger han.

Saeid Mollaei imponerade i de första omgångarna av judons 81 kg-klass vid VM i Japan. Precis som i Baku året tidigare såg han ut att kunna gå mot guld, ett perfekt genrep inför den stora drömmen om OS nästa år.

– Jag har tränat bra, jag kunde ha blivit mästare, säger han.

Men på det internationella judoförbundets hemsida berättar nu iraniern om mardrömmen som följde.

Inför åttondelsfinalen mot ryske OS-mästaren Khasan Khalmursajev fick han ett samtal från Irans vice idrottsminister Davar Zani som krävde att han drog sig ur tävlingen. Anledningen var risken att möta favoriten på den andra lottningshalvan, Sagi Muki, i en eventuell final. Muki kommer från Israel och Iran vägrar av politiska skäl att möta landet i några internationella idrottssammanhang.

Säkerhetsstyrkor vid föräldrahemmet

Enligt judoförbundet ska Mollaei kollapsat och börjat gråta av kraven. Efter en överläggning med judoförbundets president Marius Vizer bestämde han sig för att trotsa ordern och ändå fortsätta tävlingen

Trots stressen och kraftigt försämrade uppladdning besegrade han olympiamästaren Khalmursajev och fortsatte sedan med att slå OS-trean Antoine Valois-Fortier i kvartsfinalen.

Plötsligt var han bara en match från en final mot Sagi Muki.

Något som den iranska politiska ledningen inte tänkte låta hända. Internationella judoförbundet beskriver hur en man från den iranska ambassaden tog sig in backstage på arenan för att försöka nå fram till Mollaei och tala honom till rätta. Kort före matchen ringde också ordföranden för Irans olympiska kommitté, Reza Salehi Amiri. Han berättade att iranska säkerhetsstyrkor nu var på plats utanför Mollaeis föräldrahem i Iran och att han gjorde klokt i att dra sig ur.

Mollaei gick upp på mattan men till slut blev stressen och påfrestningen för stor och han förlorade matchen mot belgaren Matthias Casse.

Saeid Mollaei.

”För mitt nya liv”

Mollaei har tillsammans med sin familj nu sökt asyl i Tyskland, för även om det inte blev någon match mot Muki fruktar han det värsta.

– Även om myndigheterna i mitt land har sagt att jag kan åka tillbaka hem utan problem så är jag rädd. Jag är rädd för vad som ska hända med min familj och med mig själv, säger han och fortsätter:

– Jag är en fajter, jag vill tävla på alla ställen där det är möjligt. Men jag lever i ett land där lagarna inte tillåter mig att göra det. Vi idrottare har inget val. Det jag gjorde i dag var för mitt liv, mitt nya liv, säger han.

Saeid Mollaei har stark backning från judoförbundet som sagt att man ska göra allt man kan för att Mollaeis olympiska dröm ska leva vidare även vid ett nationsbyte och det som kan ske på grund av det när det gäller kval till OS.

Iran har dementerat att man ska försökt stoppa Mollaei och anklagat judoförbundet för att ”ställa till problem”, skriver AP.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Dan Beutler talar ut om dopningsdomen

ÄMNEN I ARTIKELN

Judo