Vill ha en lyxskatt inom skidåkningen

Så kan norska och svenska dominansen stoppas

Det blev endast Norge och Sverige som med framgång vaskade längdguld under skid-VM i Seefeld.

Nu vill kanadensaren Alex Harvey se en ny ”lyxskatt” för att jämna ut konkurrenssituationen inom sporten.

– Mycket handlar om pengar, säger Harvey till NRK.

Tolv guld till Norge och två till Sverige. Så fördelades förstaplatserna under längdåkningen i skid-VM i Seefeld. Kanadensaren Alex Harvey, som nu lämnar sporten, fruktar samtidigt att den nordiska dominansen bara ska öka.

För att få ett trendbrott vill Harvey därför införa nya ekonomiska regler inom skidsporten.

”Det är en idé”

– Ett sätt vore att begränsa den maximala pengasumma lagen får spendera under ett år. Det kan bli svårt att se exakt var pengarna går men att ha mer exakt koll på kontona är en idé, säger Harvey till NRK.

30-åringen jämför med amerikansk proffsidrott.

– I baseball vet jag att New York Yankees spenderar mer än de har rätt att göra men det betyder att de måste betala en ”lyxskatt”. Längdskidåkning är en amatörsport så det är inte samma summor men till slut handlar mycket ändå om pengar, som möjligheten att ha bättre träningsläger på bättre ställen samt fler ledare. Det är stora skillnader där så kanske kan man lära något av den professionella idrotten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.